Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Americká armáda podnikla ďalšie útoky na ciele jemenských povstalcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

USA a ich spojenci sa svojimi útokmi snažia obmedziť vojenské kapacity Iránom podporovaných povstalcov v Jemene, tzv. húsíov, ktorí od novembra útočia na obchodné lode v Červenom mori.

Washington 20. januára (TASR) - Armáda Spojených štátov podnikla v sobotu ďalšiu sériu útokov na ciele jemenských povstalcov. Zneškodnila pritom protilodnú strelu, pripravenú na odpálenie do oblasti Adenského zálivu, informuje agentúra AFP.

USA a ich spojenci sa svojimi útokmi snažia obmedziť vojenské kapacity Iránom podporovaných povstalcov v Jemene, tzv. húsíov, ktorí od novembra útočia na obchodné lode v Červenom mori. Útoky na lode však ani po vyše týždni amerických leteckých úderov neustávajú.

Pri najnovšom americkom útoku, ku ktorému došlo v noci na sobotu, bola zlikvidovaná riadená protilodná strela pripravená na štart, ktorá mohla ohroziť obchodné lode aj plavidlá amerického námorníctva, uvádza sa vo vyhlásení centrálneho velenia armády USA, ktoré zodpovedá aj za operácie v oblasti Blízkeho východu.

Húsíovia tvrdia, že útočia len na lode, ktoré majú nejakú spojitosť s Izraelom, čím chcú údajne vyjadriť svoju solidaritu s Palestínčanmi v Pásme Gazy. Vzhľadom na globálnu prepojenosť medzinárodnej lodnej dopravy sú však ich útokmi postihnuté desiatky krajín sveta.

Americké a britské sily preto od 12. januára začali podnikať odvetné útoky na pozície povstalcov v Jemene. Spojené štáty varovali, že tieto údery budú pokračovať, pokým húsíovia neprestanú s útokmi na lode. Jemenskí vzbúrenci zase vyhlásili, že budú útočiť aj na lode, ktoré majú spojitosť s USA a Britániou.

Washington v stredu zaradil húsíov na svoj globálny zoznam teroristických skupín. So zaradením na zoznam sú spojené sankcie, ktoré majú extrémistické skupiny "odrezať" od zdrojov financovania.