Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Americká firma objavila jeden z najzložitejších počítačových vírusov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Symantec, výrobca antivírusového programu Norton, dnes oznámila, že objavila jeden z najsofistikovanejších počítačových vírusov na svete.

Mountain View 24. novembra (TASR) - Spoločnosť Symantec, výrobca antivírusového programu Norton, dnes oznámila, že objavila jeden z najsofistikovanejších počítačových vírusov na svete. Informoval o tom webový portál BBC.

Komplikovanosť tohto programu podľa odborníkov naznačuje, že je určený na kybernetickú špionáž. Škodlivý program - malware - Regin dokáže po nainštalovaní na počítač robiť snímky, kradnúť heslá, ale aj získavať vymazané súbory. Pravdepodobne ho vytvorila vláda niektorého štátu.

"Zdá sa, že to pochádza zo západnej organizácie," povedal Sian John, bezpečnostný stratég v Symantecu. Pravdepodobne ho vyvíjali niekoľko mesiacov, možno aj rokov.

Autori programu vyvinuli veľké úsilie, aby zakryli svoje stopy. Podľa odborníkov najviac zasiahli počítače v Rusku a Saudskej Arábii. Program bol posledných šesť rokov využívaný na sledovanie vládnych organizácií, firiem, ale aj osôb.