Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Americká loď zostrelila nad Červeným morom štyri drony

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Húsíovia začali v posledných týždňoch útočiť raketami alebo dronmi na lode vlastnené izraelskými spoločnosťami alebo na tie, ktoré smerujú do izraelských vôd alebo prístavov.

Washington 24. decembra (TASR) - Vojnové plavidlo amerického námorníctva zostrelilo v nedeľu nad Červeným morom štyri útočné drony. Útoku čelil aj ropný tanker. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Americký torpédoborec USS Laboon "zostrelil štyri bezpilotné lietadlá odpálené z jemenského územia, ktoré kontrolujú (jemenskí povstalci) húsíovia," uviedlo ústredné velenie armády USA (CENTCOM) na sociálnej sieti X (predtým Twitter) s tým, že drony smerovali na túto americkú loď.

Ropný tanker MV Saibaba plaviaci sa pod indickou vlajkou zároveň hlásil, že ho v tejto oblasti zasiahol dron, a preto vyslal na vojenskú loď USA nachádzajúcu sa v jeho blízkosti núdzové volanie. Ani jedna loď nehlásila zranenia či škody v dôsledku útokov.

"Tieto útoky predstavujú 14. a 15. útok húsijských militantov na komerčnú lodnú dopravu od 17. októbra," dodalo CENTCOM.

Húsíovia začali v posledných týždňoch útočiť raketami alebo dronmi na lode vlastnené izraelskými spoločnosťami alebo na tie, ktoré smerujú do izraelských vôd alebo prístavov. Týmto spôsobom podporujú palestínske militantné hnutie Hamas vo vojne proti Izraelu.