Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Americká obchodná komora chce od novej vlády funkčný právny štát

Ilustračné foto Foto: TASR – Štefan Puškáš

Zároveň volá po bezodkladnom vytvorení funkčnej vlády a pokračovaní konštruktívneho a odborného dialógu s podnikateľskou komunitou na Slovensku.

Bratislava 9. marca (TASR) – Americká obchodná komora v SR (AmCham) vyzýva zástupcov politických strán zvolených do Národnej rady SR, aby svoj mandát využili na posilnenie právneho štátu a zlepšovanie podnikateľského prostredia. Zároveň volá po bezodkladnom vytvorení funkčnej vlády a pokračovaní konštruktívneho a odborného dialógu s podnikateľskou komunitou na Slovensku.

Komora je presvedčená, že pre hospodársky rast a zvyšovanie životnej úrovne je nevyhnutný funkčný právny štát. „Zvyšovanie transparentnosti a predvídateľnosti legislatívneho procesu, boj s korupciou a zvyšovanie efektivity súdnictva musia patriť medzi hlavné priority novej slovenskej vlády. Počas nasledujúceho volebného obdobia je preto potrebné prijať konkrétne a jasne merateľné opatrenia legislatívneho aj nelegislatívneho charakteru,“ žiada AmCham.

Posilnenie právneho štátu považuje za základný predpoklad pre pozitívny vývoj aj v ďalších oblastiach, kľúčových pre rozvoj slovenskej ekonomiky. Komora zastupujúca viac ako 330 členských spoločností z 27 krajín sveta preto apeluje na potrebu reformy vzdelávacieho systému s cieľom väčšej orientácie na prax, zvýšenie konkurencieschopnosti Slovenska v oblasti zamestnanosti, posilnenie transparentnosti v energetickom sektore a podporu digitálnej a inovatívnej ekonomiky.

AmCham vyjadruje presvedčenie, že počas nadchádzajúceho volebného obdobia bude medzi vedúcimi politickými predstaviteľmi a zástupcami podnikateľskej sféry prebiehať otvorený a konštruktívny dialóg, keďže prosperita Slovenska podľa nej závisí predovšetkým od silného a konkurencieschopného hospodárstva.