Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Americká pobrežná stráž našla pri Titanicu pole trosiek

Na snímke, ktorú zverejnila spoločnosť Action Aviation, ponorka Titan sa ponára do Atlantického oceánu počas expedície k Titanicu 18. júna 2023. Záchranári pátrajúci pomocou sonaru po nezvestnej ponorke Titan s piatimi ľuďmi na palube zaznamenali v severnom Atlantiku v oblasti, kde plavidlo pred dvoma dňami zmizlo, pod vodou zvuky. Výletná ponorka Titan sa stratila v nedeľu 18. júna počas plavby k vraku parníka Titanic. Ten sa nachádza v hĺbke okolo štyroch kilometrov vo vzdialenosti približne 640 kilometrov od pobrežia kanadskej provincie Newfoundland. Foto: FOTO TASR/AP

Experti túto informáciu v súčasnosti vyhodnocujú.

Boston 22. júna (TASR) - Americká pobrežná stráž (USGC) vo štvrtok uviedla, že v blízkosti vraku Titanicu našla pri pátraní po stratenej miniponorke s piatimi ľuďmi na palube "pole trosiek". TASR správu prevzala z agentúry AP a britskej stanice BBC.

Pole trosiek pri vraku parníka Titanic na dne Atlantického oceánu lokalizoval diaľkovo ovládaný robot (ROV). Experti túto informáciu v súčasnosti vyhodnocujú.

USGC v príspevku na sociálnej sieti ďalšie podrobnosti o náleze neposkytla. Nie je tak jasné, či pole trosiek súvisí so zmiznutím miniponorky Titan.

Pátranie po stratenom plavidle vo štvrtok prekročilo kritickú hranicu 96 hodín, keď sa na palube podľa výpočtov USGC mali minúť zásoby vzduchu.

Miniponorka Titan sa stratila v nedeľu počas plavby k vraku Titanicu, ktorý leží na dne Atlantického oceánu v hĺbke okolo štyroch kilometrov. Približne po hodine a 45 minútach plavby miniponorka prestala komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala.