Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Americká Snemovňa reprezentantov neočakáva zmenu pomeru síl

V utorok 6. novembra si voliči v Spojených štátoch zvolia v poradí už 113. americký Kongres.

Washington 3. novembra (TASR) - Americká Snemovňa reprezentantov zažila tri razy po sebe voľby, v ktorých sa zásadným spôsobom zmenilo stranícke rozloženie síl, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.

Vrcholom týchto zmien bol rok 2010, keď kontrolu nad Snemovňou reprezentantov získali republikáni. V utorok si voliči v Spojených štátoch zvolia v poradí už 113. americký Kongres.

Hoci popularita Kongresu bola podľa prieskumu inštitútu Gallup v priebehu minulého roka najnižšia, akú doteraz u americkej verejnosti zaznamenali, neočakáva sa "vlna", ktorá by zmietla veľkú časť kongresmanov.

Podľa nestraníckeho internetového politického bulletinu Cook Political Report by demokrati mohli dostať navyše maximálne päť kresiel, čo je o 20 menej, než potrebujú na získanie kontroly nad Snemovňou reprezentantov.

V súčasnosti sú sily v Snemovni rozložené tak, že demokrati majú 190 kresiel, republikáni 240 a päť miest nie je obsadených. Nie sú signály, že by si súčasní kongresmani nemohli vo voľbách svoje miesta udržať a nemali podporu voličov.

Časť členov Snemovne reprezentantov však bude mať problémy hlavne kvôli zmenám hraníc volebných okrskov, ktoré sa urobili po sčítaní ľudu v roku 2010.

Medzi republikánmi, ktorí môžu mať problém dostať sa do Kongresu, je aj minnesotská kongresmanka Michele Bachmannová - výrazná postava hnutia Tea Party - ktorá sa uchádzala o republikánsku stranícku nomináciu.

K "ohrozeným demokratom" patrí napríklad Jim Matheson z Utahu, ktorý o svoj post bojuje s vychádzajúcou republikánskou hviezdou Miou Loveovou. Ak by Loveová zvíťazila, stala by sa prvou ženou - afroamerickou republikánkou - v Snemovni reprezentantov.