Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Americká Snemovňa schválila zákony o výdavkoch na odvrátenie shutdownu

Na snímke washingtonský Kapitol. Foto: TASR/AP

Schválenie návrhov podporilo 226 členov snemovne, zatiaľ čo proti sa postavilo 134 vrátane 112 republikánov.

Washington 22. marca (TASR) - Americká Snemovňa reprezentantov v piatok schválila balík návrhov zákonov o výdavkoch za 1,2 bilióna dolárov, ktorý má zaistiť financovanie niektorých kľúčových vládnych inštitúcií, informuje agentúra AP.

Schválenie návrhov podporilo 226 členov snemovne, zatiaľ čo proti sa postavilo 134 vrátane 112 republikánov. Tento balík by mal na najbližších šesť mesiacov zabezpečiť odvrátenie tzv. čiastočného shutdownu, ktorý hrozil v noci na sobotu.

O zákonoch by mal v piatok vo večerných hodinách hlasovať aj Senát, v ktorom majú väčšinu demokrati. Očakáva sa, že senátori navrhovaný balík podporia. Podľa agentúry AP by zákonodarcovia mohli zmeškať polnočný termín na financovanie vlády, keďže rokovania v Senáte by mohli trvať dlhšie. Praktický dosah v najbližšom období by však bol minimálny.

Viac ako 70 percent financií je určených na obranu. Týka sa aj rôznych vládnych inštitúcií - od ministerstva pre vnútornú bezpečnosť, cez daňový úrad a ministerstvo spravodlivosti až po ministerstvo financií a ministerstvo zahraničných vecí.