Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Americká superbomba zabila v Afganistane 4 kľúčových veliteľov IS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkovo 96 militantov IS zahynulo pri výbuchu takmer desať ton vážiacej bomby, ktorý zničil 300 metrov dlhý jaskynný komplex.

Kábul 18. apríla (TASR) - Pri výbuchu najsilnejšej americkej konvenčnej bomby, ktorú USA po prvý raz použili 13. apríla - zhodili ju na jaskynný komplex extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Afganistane - zahynulo 13 militantov z Indie, ako aj z ďalších krajín. Oznámilo to dnes afganské ministerstvo obrany.

"Väčšina militantov zabitých pri útoku pochádzala z Pakistanu, Indie, Filipín a Bangladéša," uviedol hovorca afganského rezortu obrany vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

Celkovo 96 militantov IS vrátane štyroch kľúčových veliteľov zahynulo pri výbuchu takmer desať ton vážiacej bomby, ktorý zničil 300 metrov dlhý jaskynný komplex spolu s množstvom ľahkých a ťažkých zbraní i munície - išlo o dôležité veliteľské stanovište IS.

Americké lietadlo zhodilo bombu GBU-43/B (Massive Ordnance Air Blast bomb - MOAB) v provincii Nangarhár v rámci pokračujúceho úsilia o porážku IS v Afganistane, uviedol Pentagón po nálete. Útok bol podľa neho vedený tak, aby sa minimalizovalo ohrozenie pre Afgancov a americké sily operujúce v oblasti.

Použitá bomba je známa ako "matka všetkých bômb".

Podľa provinciálnej vlády si výbuch bomby nevyžiadal civilné obete. Ľudí žijúcich v oblasti totiž pred útokom evakuovali afganskí vojaci.