Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Americké armádne konvoje vyvolali v ČR rozporuplné reakcie

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Medzi stúpencami využitia územia ČR na tranzit počas návratu z manévrov v Pobaltsku na základňu v susednom Nemecku a jeho odporcami prebiehali vášnivé diskusie, ale aj verbálne strety.

Praha 29. marca (TASR) - Prítomnosť vozidiel a vojakov amerických ozbrojených síl na českom území vyvolala dnes rozporuplné reakcie v rôznych lokalitách krajiny. Medzi stúpencami využitia územia ČR na tranzit počas návratu z manévrov v Pobaltsku na základňu v susednom Nemecku a jeho odporcami prebiehali podobne ako v sobotu v Prahe vášnivé diskusie, ale aj verbálne strety.

Na prejazd amerických vojakov boli zvedavé tisícky občanov, väčšina z nich to vnímala ako prejav spojenectva v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO), menšine to však prekážalo o to viac. Práve v prípade spomínanej minority nechýbali ani vlajky bývalého ZSSR, či transparenty s nápisom Stop NATO s logom Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM), vyplýva z informácií internetového serveru Novinky.cz.

"Hodnotím kladne, že prechádzajú cez naše územie, sme súčasťou aliancie a i toto sa týka našej republiky. To, čo tadiaľto prešlo, nevidíte na našom území každý deň. Tá technika, čo tu je, to je špička americkej armády,"
cituje server Petra Adamusa z Klubu vojenskej histórie Ostrava. Podľa vlastných slov mu je smutno z ľudí, ktorí proti konvoju protestujú. "Pretože predsa len sú to naši spojenci, a to čo tu predvádza časť našej populácie, to je hanba pre náš štát. Tí ľudia by sa mali nad sebou zamyslieť a uvedomiť si, na ktorej strane stojí naša republika," dodal.

Podpredseda vlády ČR, predseda ľudovcov z KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dnes vo vysielaní verejnoprávnej Českej televízie zdôraznil, že v demokratickej spoločnosti má každý právo vyjadriť svoj názor. V danom prípade sa však podľa jeho slov venuje dianiu podstatne väčšia pozornosť ako by bolo vhodné, čo dáva väčší význam odporcom. Vášne, ktoré to vyvoláva v ČR, označil Bělobrádek za úplne zbytočné, pretože nejde i demonštráciu sily, ale demonštráciu solidarity.


Prvý americký konvoj prekročil hraničný priechod medzi Poľskom a Českom pri Náchode krátko pred 10.30 h. Druhá časť armádnej kolóny prekročila hraničný priechod pri Bohumíne o 10.40 h, odkiaľ americkí vojaci smerovali do Vyškova, kde prenocujú. Ich cestu pozdŕžala neplánovaná zastávka po poruche jedného z obrnených transportérov typu Stryker za diaľničným tunelom pri Klimkoviciach.

Vo Vyškove potom popoludní vyvrcholila emocionálna diskusia medzi oboma tábormi, stúpencami a odporcami tranzitu, vystrčením holej zadnej časti tela jedného z aktérov. Tretia časť konvoja prešla hraničným priechodom pri Harrachove, kde tiež nechýbali odporcovia jeho presunu cez územie ČR, a to až krátko pred 17.00 h v dôsledku omeškania na poľskom území.

Armádne vozidlá USA s vojakmi sa vydali v uplynulú nedeľu v rámci akcie Dragoon Ride (Dragúnska jazda) z Estónska na trasu dlhú takmer 2000 kilometrov, ktorej cieľovým mestom je nemecký Vilseck.