Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Americké námorníctvo nariadilo všetkým svojim flotilám operačnú pauzu

Americký námorník, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie prišlo po kolízii torpédoborca USS John S. McCain s tankerom Alnic MC pri Malajzii.

Washington 21. augusta (TASR) - Vojenské námorníctvo Spojených štátov nariadilo všetkým svojim flotilám po celom svete operačnú pauzu a zároveň dôkladnú kontrolu siedmej flotily pôsobiacej v Tichomorí. Rozhodnutie prišlo po dnešnej kolízii torpédoborca USS John S. McCain s tankerom Alnic MC pri Malajzii.

Išlo už o druhú zrážku amerického torpédoborca s obchodným plavidlom za uplynulé dva mesiace a štvrtú haváriu lode námorných síl USA za uplynulé štyri roky. Vyšetrovanie bude zamerané na údržbu, vybavenie a výcvik vrátane taktickej či navigačnej pripravenosti, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na americké ministerstvo obrany.

Šéf námorných operácií Vojenského námorníctva Spojených štátov John Richardson uviedol, že v rámci avizovaného prerušenia činnosti sa zídu velitelia jednotlivých flotíl s vedením námorných síl a bude sa diskutovať o "všetkých náležitých krokoch, ktorými sa zabezpečí bezpečné a účinné fungovanie" vojenských plavidiel.

Pri dnešnej kolízii utrpelo zranenia päť námorníkov a desiati sú stále nezvestní. Torpédoborec sa v čase kolízie s ropným tankerom plaviacim sa pod libérijskou vlajkou pripravoval na zastávku v Singapure. Po nezvestných námorníkoch prebieha intenzívne pátranie, pripomína webový portál spravodajskej stanice BBC.

Predchádzajúci incident sa stal 17. júna, keď sa pri pobreží Japonska zrazil americký torpédoborec USS Fitzgerald s nákladnou loďou MV ACX Crystal, ktorá sa plavila pod filipínskou vlajkou. Kolízia si vyžiadala smrť siedmich námorníkov torpédoborca, ktorí sa utopili v jeho poškodených zaplavených priestoroch.