Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Americké sily podnikli odvetné útoky na milície podporované Iránom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spojené štáty doteraz výraznejšie nereagovali na 66 útokov na svoje sily v Iraku a susednej Sýrii, ku ktorým sa prihlásili irackí militanti napojení na Irán.

Washington/Bagdad 22. novembra (TASR) — Spojené štáty podnikli v utorok v Iraku dve vlny útokov na militantov podporovaných Iránom. Prvýkrát tak dôraznejšie reagovali na množstvo nedávnych útokov na svojich vojakov v regióne, informovala agentúra Reuters.

Cieľmi večerných náletov boli dve lokality v Iraku. "Údery boli priamou reakciou na útoky Iránu a skupín podporovaných Iránom na americké a koaličné sily," cituje Reuters z vyhlásenia americkej armády.

Približne 24 hodín predtým došlo k útoku na americké sily umiestnené na leteckej základni ležiacej západne od Bagdadu, na ktorý odpovedalo americké vojenské lietadlo AC-130, pričom zabilo niekoľko militantov podporovaných Iránom, uviedli dvaja nemenovaní americkí predstavitelia.

Spresnili, že do areálu základne dopadla balistická raketa krátkeho doletu, ktorá spôsobila zranenia ôsmim osobám a menšie škody na infraštruktúre.

Spojené štáty doteraz výraznejšie nereagovali na 66 útokov na svoje sily v Iraku a susednej Sýrii, ku ktorým sa prihlásili irackí militanti napojení na Irán. Pri útokoch, ktoré sa začali 17. októbra a sú spájané s americkou podporou Izraela pri operácii proti palestínskym militantnom v Pásme Gazy, utrpelo ľahké zranenia najmenej 62 ľudí.

Spojené štáty majú okolo 900 vojakov v Sýrii a 2500 v Iraku. Ich úlohou je pomáhať miestnym bezpečnostným silám zabrániť opätovnému vzostupu Islamského štátu, ktorý sa v roku 2014 zmocnil rozsiahlych častí oboch krajín.