Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Americké sily v Iraku zadržali významného predstaviteľa IS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vysokopostaveného militanta IS, ktorého meno nezverejnili, sa podľa AP podarilo dolapiť už pred dvoma alebo troma týždňami

Washington 3. marca (TASR) - Novovytvorené špeciálne sily USA zadržali v Iraku jedného z významných predstaviteľov skupiny Islamský štát (IS), od ktorého by mohli získať dôležité informácie. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na nemenované americké zdroje.

Vysokopostaveného militanta IS, ktorého meno nezverejnili, sa podľa nich podarilo dolapiť už pred dvoma alebo troma týždňami, na čo ho podrobili vypočúvaniu. Ide zrejme o prvý takýto úspech po tom, ako americké ministerstvo obrany nasadilo nedávno v Iraku tzv. expedičné jednotky.

Ako prvý o zadržaní významného predstaviteľa IS v Iraku informoval denník The New York Times, ktorý sa takisto odvolal na anonymné zdroje. Zadržaný militant bol údajne vypočúvaný Američanmi v dočasnom väzenskom zariadení v meste Arbíl na severe Iraku.

Tlačový tajomník Pentagónu Peter Cook sa odmietol k týmto informáciám vyjadriť, potvrdil však, že jedným z cieľov nových expedičných síl v Iraku je zadržanie tamojších vodcov IS. Doplnil, že "akékoľvek zadržiavanie by bolo iba krátkodobé a koordinované s irackými orgánmi".