Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Americké strategické bombardéry preletia nad Kórejským polostrovom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Akcia má byť manifestáciou sily západných mocností a bombardéry, schopné niesť jadrové zbrane, budú sprevádzané bojovými lietadlami americkej a juhokórejskej armády.

Soul 12. septembra (TASR) - Americké vzdušné sily uskutočnia v utorok prelet dvoch nadzvukových strategických bombardérov typu B-1 Lancer nad Kórejským polostrovom v reakcii na nedávnu jadrovú skúšku KĽDR.

Akcia má byť manifestáciou sily západných mocností. Bombardéry, schopné niesť jadrové zbrane, budú sprevádzané bojovými lietadlami americkej a juhokórejskej armády, napísal dnes spravodajský portál Ibtimes.com.

Sofistikované bombardéry mali pôvodne vzlietnuť nad územím Južnej Kórey už dnes, pre nepriaznivé poveternostné podmienky však Americké sily v Kórei (USFK) akciu odložili na utorok. Vzlietnuť majú zo základne Osan.

USA podnikajú podobné demonštratívne akcie po každej jadrovej skúške alebo balistických testoch Pchjongjangu. Je to všeobecne vnímané ako gesto vyjadrujúce pevnosť spojeneckého zväzku medzi Washingtonom a Soulom.

Severná Kórea uskutočnila svoju ostatnú jadrovú skúšku 9. septembra, čím sa ešte viac vyhrotila bezpečnostná situácia na Kórejskom polostrove i v širšom regióne. Soul upozorňuje, že čoskoro by mohol prísť ďalší test.

"Tieto provokácie destabilizujú Kórejský polostrov a celú indo-ázijsko-tichomorskú oblasť," uviedol hovorca USFK.

USA v auguste vyslali bombardéry B-1 Lancer na svoju leteckú základňu na ostrove Guam. Na svoju leteckú základňu Iwakuni v Japonsku plánujú vyslať aj 16 kusov viacúčelových stíhacích lietadiel typu F-35 Lightning II.