Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Americké tajné služby vidia v útoku na konzulát v Benghází terorizmus

Zničené budovy amerického konzuátu v Benghází Foto: TASR

Spočiatku sa predpokladalo, že útok bol spontánnou reakciou na protest voči protiislamskému videu nakrútenému v USA, ktoré sa rozšírilo po internete.

Washington 29. septembra (TASR) - Americké tajné služby sa domnievajú, že útok na konzulát USA v líbyjskom meste Benghází, pri ktorom zahynuli štyria Američania, bol teroristickým činom.

Úrad národného riaditeľa spravodajských služieb (DNI) v piatok oznámil, že tajné služby najnovšie vychádzajú z toho, že išlo o dobre premyslený a organizovaný čin, ktorý vykonali extrémisti spojení alebo sympatizujúci s al-Káidou.

Spočiatku sa predpokladalo, že útok bol spontánnou reakciou na protest voči protiislamskému videu nakrútenému v USA, ktoré sa rozšírilo po internete. Pri útoku 11. septembra zahynul americký veľvyslanec v Líbyi Christopher Stevens a ďalší traja americkí občania.

Hovorca DNI uviedol, že vyšetrovatelia dosahujú pokrok, aj keď stále majú nezodpovedané otázky. Naďalej je napríklad nejasné, či útoku velila alebo nad ním mala kontrolu jedna skupina alebo jedna osoba. Rovnako nie je objasnené, či vodcovia extrémistických skupín dali svojim členom pokyn, aby sa na útoku zúčastnili.

Televízia CNN konštatovala, že ide o neobvyklé vyhlásenie tajných služieb, ktoré koriguje pôvodné hodnotenie útoku. Takéto stanovisko k prebiehajúcemu vyšetrovaniu je zriedkavé a vyzdvihuje, nakoľko sa táto téma stala kontroverznou.

Noviny Washington Post sa domnievajú, že vyhlásenie úradu národného riaditeľa spravodajských služieb Jamesa Clappera má za cieľ upokojiť kritiku na adresu vlády. Najmä republikáni poukazujú na meniace sa hodnotenie útoku zo strany vlády, ktorú obviňujú, že chce postaviť jeho spojenie s terorizmom do úzadia, pretože prezident Barack Obama chce prezentovať rozklad al-Káidy ako úspech svojej zahraničnej politiky.