Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Univerzity v USA kladú dôraz na výskum, tvrdí profesorka z Washingtonu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jana Košecká to uviedla po podpise memoranda o výmennom pobyte medzi Žilinskou univerzitou a Kalifornskou univerzitou v Berkeley.

San Francisco 22. septembra (TASR) - To, že najlepšie univerzity na svete sú americké, súvisí podľa profesorky z Univerzity Georgea Masona vo Washingtone Jany Košeckej s tým, že veľa z nich dáva veľký dôraz na výskum. Košecká to uviedla po podpise memoranda o výmennom pobyte medzi Žilinskou univerzitou a Kalifornskou univerzitou v Berkeley.

"Tým, že má veľmi veľa dobrých výskumných skupín, sa to potom odzrkadľuje aj na učení, výchove, respektíve na všetkých úrovniach. Sú to študenti, ktorí sú učení tými najlepšími výskumníkmi, ktorí sa vlastne stále rozvíjajú a posúvajú, a tým pádom aj štúdium prispôsobujú tým najlepším veciam, ktoré sa v tom odvetví dejú," konštatovala.

Košecká prišla do Spojených štátov v roku 1990 na doktorandské štúdium na Pensylvánskej univerzite vo Filadelfii. Následne prešla na Kalifornskú univerzitu v Berkeley na post-doktorandské štúdium, kde zotrvala do roku 1996. Od roku 2000 pôsobí ako profesorka na Univerzite Georgea Masona vo Washingtone.

Venuje sa počítačovému videniu a robotike. "Zaoberáme sa problémami počítačového videnia vo všeobecnosti a počítačového videnia pre rôzne robotické aplikácie," uviedla. Výskum uskutočňuje spoločne so šesťčlenným tímom, ktorý vedie.