Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Americké výletné lode v roku 2016 obnovia komerčné plavby na Kubu

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Plavby schválené americkou vládou sú oficiálne označované ako kombinácia cestovného ruchu a dobrovoľníctva, aby sa vyhovelo platným cestovným reštrikciám USA voči Kube.

Washington 7. júla (TASR) - Americké zaoceánske výletné lode obnovia cesty na Kubu v roku 2016. Informovala o tom dnes agentúra DPA, podľa ktorej ide o ďalší signál diplomatického "odmäku" medzi Havanou a Washingtonom.

Plavby schválené americkou vládou sú oficiálne označované ako kombinácia cestovného ruchu a dobrovoľníctva, aby sa vyhovelo platným cestovným reštrikciám USA voči Kube. Oznam prichádza pred opätovným otvorením ambasád oboch krajín.

Podľa spoločnosti Carnival Corporation bude sedemdňová plavba stáť od 3000 dolárov na osobu. Oficiálnym účelom plavieb má byť "poskytovanie kultúrnej, umeleckej, náboženskej a humanitárnej výmeny medzi americkými a kubánskymi občanmi".

Americké obchodné embargo voči Kube zostáva v platnosti a zrušiť ho môže iba americký Kongres. Ministerstvo financií USA tvrdí, že cestovanie na Kubu výlučne za "turistickými aktivitami" súčasné americké zákony neumožňujú.

Výnimkou sú rodinné návštevy, vládne cesty, novinárske účely, profesionálny výskum, vzdelávacie a náboženské aktivity, športové podujatia, kultúrne predstavenia, humanitárne projekty či iná podpora kubánskeho ľudu.