Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Americkí diplomati a vládni úradníci nemôžu monitorovať voľby v Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Monitorovať voľby v Rusku budú však môcť občania USA, ktorí budú členmi misie Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva pôsobiaceho v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Moskva 22. februára (TASR) - Americkí diplomati a zamestnanci amerických úradov pôsobiaci v Rusku sa nebudú môcť zúčastniť ako pozorovatelia na prezidentských voľbách v Rusku. Pre agentúru Interfax to vo štvrtok povedal námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Monitorovať voľby v Rusku budú však môcť občania USA, ktorí budú členmi misie Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) pôsobiaceho v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Riabkov spresnil, že diplomatov a zamestnancov vlády USA nepripustia do volebných miestností v Rusku vzhľadom na to, že ruskí diplomati v USA sa v roku 2016 tiež nesmeli zúčastniť na monitorovaní tamojších prezidentských volieb.

Podľa Interfaxu sa s odporúčaním ruského ministerstva zahraničných vecí ohľadom neúčasti amerických diplomatov stotožnila aj ruská Ústredná volebná komisia.

Prezidentské voľby sa v Rusku budú konať 18. marca. Ich jednoznačným favoritom je súčasný prezident Vladimir Putin.