Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Americkí republikáni nominovali predsedu Snemovne reprezentantov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Snemovňa prerušila na víkend svoje zasadnutie bez hlasovania, keďže niektorí jej členovia z oboch strán už odcestovali z Washingtonu.

Washington 14. októbra (TASR) – Americkí republikáni nominovali v piatok za nového predsedu Snemovne reprezentantov USA konzervatívneho stúpenca tvrdej línie Jima Jordana. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Dolná komora Kongresu je bez predsedu už desiaty deň po tom, čo z tohto postu po vzbure radikálneho krídla Republikánskej strany odvolali Kevina McCarthyho. Snemovňa s republikánskou väčšinou sa tak nemôže venovať hromadiacich sa krízam, ako sú hroziace zastavenie financovanie federálnych inštitúcií (shutdown) či konflikt Izraela s militantmi z Hamasu.

Za kandidáta na predsedu si republikánski kongresmani najskôr vybrali Stevea Scalisa, ktorý v tajnom hlasovaní tento týždeň porazil Jordana. Scalise sa však kandidatúry následne vzdal, keďže nemal 217 hlasov potrených na zvolenie v celej snemovni.

Jordan je predsedom vplyvného výboru pre súdnictvo a podporil ho exprezident Donald Trump. Na rozdiel od McCarthyho a Scalisa má dôveru najkonzervatívnejšej frakcie Republikánskej strany, ktorá zosadila McCarthyho. Niektorí demokrati ho označili za "extrémistu".

Nie je jasné, či Jordan získa dostatočnú podporu na zvolenie. Republikáni majú v snemovni 221 členov, v sondážnom hlasovaní republikánskych členov však dostal v piatok len 152 hlasov. Je takmer isté, že 212 demokratov podporí svojho lídra v snemovni Hakeema Jeffriesa, približuje agentúra AP.

Snemovňa prerušila na víkend svoje zasadnutie bez hlasovania, keďže niektorí jej členovia z oboch strán už odcestovali z Washingtonu.