Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Americkí vodca demokratov v Senáte H. Reid po voľbách opustí Kongres

Harry Reid Foto: TASR/AP

Ukončí tak svoju 30-ročnú kariéru v Senáte, informovala tlačová agentúra DPA.

Washington 27. marca (TASR) - Vodca demokratickej menšiny v Senáte, 75-ročný Harry Reid dnes oznámil, že sa už nebude usilovať o znovuzvolenie, keď sa mu v januári 2017 mandát skončí. Ukončí tak svoju 30-ročnú kariéru v Senáte, informovala tlačová agentúra DPA.

Reid bol vodcom demokratickej väčšiny v Senáte, kým ju v oboch komorách amerického Kongresu nezískali po novembrových voľbách republikáni. K rozhodnutiu odísť z Kongresu prispeli podľa jeho vyjadrenia aj zranenia, ktoré utrpel v januári doma pri cvičení. Keď sa mu rozbil cvičiaci stroj a spadol naňho, utrpel zlomeniny rebier a niekoľkých kostí pri pravom oku, ktoré nosil niekoľko týždňom obviazané.

Reid povedal, že spoločne s manželkou využili čas, keď sa zotavoval, na to, aby rozmýšľali o budúcnosti. "Musíme sa viac starať o krajinu, o Senát, o štát Nevada ako o seba... a výsledkom je, že už nebudem usilovať o znovuzvolenie," citovala z jeho vyhlásenia DPA.

Senátor povedal, že cieľom budúcoročných volieb je dosiahnuť, aby demokrati opätovne prevzali kontrolu nad Senátom. A bolo by "neužitočné" utrácať peniaze potrebné na tento cieľ na mňa. Treba ich investovať do ďalších demokratov, dodal.

Za svojho nástupcu na čele senátnych demokratov navrhol senátora Chucka Schumera zo štátu New York. Napísali to noviny Washington Post. Reid podľa novinovej správy v rozhovore povedal, že Schumer, ktorý je v súčasnosti "trojkou" medzi demokratmi v Senáte, pravdepodobne získa uvedenú čelnú funkciu bez opozície v strane. Uviedla to agentúra Reuters.

Pevný stúpenec prezidenta Baracka Obamu vyjadril vďačnosť za svoje skúsenosti vo funkcii. "Robil som, čo som mohol... Naozaj som sa čo najusilovnejšie snažil reprezentovať ľudí zo štátu Nevada," dodal.

Reid vyrastal v chudobe v malom nevadskom meste ako člen mormonskej cirkvi, Žiaden mormon pred ním to nedotiahol tak ďaleko v americkej politike. Nie je známy ako veľký rečník, ale jeho priatelia hovoria, že vždy myslí o krok vopred a nikdy nezabúda, čo je jeho veľká prednosť.