Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Americký bojovník Islamského štátu: Urobil som zlé rozhodnutie

Americký bojovník Mohamad Jamal Khweis (vľavo),z extrémistickej organizácie Islamský štát, sa sám vzdal kurdským silám v severnom Iraku Foto: TASR/AP

Mohamad Jamal Khweis sa vzdal jednotke irackých kurdských síl v severnom Iraku v pondelok 14. marca.

Arbíl 18. marca (TASR) - Americký bojovník z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorý sa sám začiatkom tohto týždňa vzdal kurdským silám v severnom Iraku, vyhlásil, že pridať sa k IS bolo "zlé rozhodnutie". Uviedol to v značne zostrihanom interview pre irackú kurdskú televíznu stanicu, ktoré bolo odvysielané vo štvrtok večer.

Mohamad Jamal Khweis (26), pochádzajúci z mesta Alexandria v americkom štáte Virgínia, v rozhovore podrobne opísal svoju niekoľko týždňov trvajúcu cestu z USA do Londýna, Amsterdamu a Turecka. Tam sa podľa svojich slov stretol s Iračankou, ktorá zariadila jeho cestu cez Sýriu a nakoniec do severoirackého mesta Mósul.

"Nesúhlasil som s ich ideológiou," uviedol mladý muž na vysvetlenie, prečo sa niekoľko týždňov po príchode rozhodol odtiaľ ujsť.

Khweis sa vzdal jednotke irackých kurdských síl v severnom Iraku v pondelok 14. marca, pripomenula dnes agentúra AP.

Americkí predstavitelia predpovedajú, že takýchto dezercií a útekov bude pribúdať, keďže militanti IS strácajú územia dobyté v Iraku aj Sýrii.