Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Americký Červený kríž ruší obmedzenia pre darcov krvi pre homosexuálov

Na archívnej snímke darcovia krvi. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Táto zmena má rozšíriť počet ľudí, ktorí môžu krv darovať.

Washington 8. augusta (TASR) - Americký Červený Kríž povolí homosexuálnym a bisexuálnym mužom darovávať krv a zruší obmedzenie, ktoré bolo cielené priamo na túto skupinu z dôvodu sexuálnej orientácie. TASR správu prevzala v utorok od agentúry AFP.

"Červený kríž slávi tento historický krok ako významný pokrok a je naďalej odhodlaný dosiahnuť pri darovaní krvi inkluzívny proces, ktorý bude pristupovať ku všetkým darcom rovnocenne za zachovania bezpečnosti darovanej krvi," uviedol americký Červený kríž v pondelkovom vyhlásení.

Táto zmena má rozšíriť počet ľudí, ktorí môžu krv darovať. Nadväzuje na zmenu príslušných pravidiel, ktorú v máji zaviedol americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Na jej základe musí každý potencionálny darca uviesť, či mal počas uplynulých troch mesiacov nového sexuálneho partnera - alebo viac ako jedného takéhoto partnera.

Ak darca uvedie, že mal v tomto období viacerých alebo nového sexuálneho partnera, bude musieť zodpovedať aj otázku, či mal v posledných troch mesiacoch análny pohlavný styk. V prípade kladnej odpovede bude požiadaný, aby darovanie krvi odložil na neskôr.

Pri análnom sexe vzniká vyššie riziko šírenia sexuálne prenosných chorôb. Tenké tkanivo v okolí análneho otvoru sa môže ľahko poškodiť, v dôsledku čoho je náchylnejšie na prenos infekcie, píše AFP.

Doteraz platné pravidlá z procesu darovania krvi vylučovali mužov, ktorí majú pohlavný styk s inými mužmi, alebo ženy, ktoré mávajú takýto styk s mužmi - ktorí ho mávajú aj s inými mužmi. Namiesto úplného zákazu tak bude zavedený len istý časový odklad.

V Spojených štátoch potrebuje nejaká osoba každé dve sekundy transfúziu krvi alebo krvných doštičiek pri operácii alebo liečbe rakoviny či úrazov, píše AFP.