Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Americký exprezident Carter s manželkou oslávili 77. výročie svadby

Na archívnej snímke Jimmy Carter a manželka Rosalynn na Národnom zhromaždení v Madison Square Garden v New Yorku. Foto: TASR/AP

Jimmy Carter sa s Rosalynn Smithovou oženil 7. júla 1946. Majú spolu štyri deti.

Atlanta 7. júla (TASR) - Bývalý prezident Spojených štátov Jimmy Carter a jeho manželka Rosalynn oslávili v piatok vo svojom sídle v štáte Georgia 77. výročie svadby. Ide o najdlhšie zosobášený prezidentský pár v dejinách USA, informovala agentúra AP.

Deväťdesiatosemročný Carter bol v rokoch 1977 až 1981 v poradí 39. prezidentom Spojených štátov a od februára tohto roku sa nachádza v domácej hospicovej starostlivosti. Jeho 95-ročná manželka Rosalynn trpí demenciou.

Rodina bývalého prezidenta neposkytla žiadne informácie o aktuálnom zdravotnom stave manželov; uviedla však, že si užívajú čas strávený vo dvojici aj v kruhu rodiny. V uplynulých mesiacoch ich navštívilo aj niekoľko blízkych priateľov.

"Slovo láska je to, čo definuje nielen ich vzťah, ale aj spôsob, akým nazerajú na svet," povedal o Carterovcoch ich vnuk Jason.

Jimmy Carter sa s Rosalynn Smithovou oženil 7. júla 1946. Majú spolu štyri deti. Po odchode z Bieleho domu v roku 1981 exprezident spoločne s manželkou založil Carterovo centrum, ktoré sa angažuje v podpore ľudských práv, pri riešení konfliktov, monitorovaní volieb a poskytovaní zdravotníckej starostlivosti.