Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Americký generál: Letisko v afganskom Kábule znovu otvorili

Satelitná snímka letiska v Kábule 16. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Letisko zatvorili v pondelok po tom, čo sa davy civilistov nahrnuli na rozjazdové dráhy, uviedol Pentagón (americké ministerstvo obrany).

Washington 17. augusta (TASR) - Letisko v Kábule v utorok nadránom afganského času znovu otvorili. Americké ozbrojené sily ho predtým na niekoľko hodín zatvorili, pretože počas evakuačnej operácie došlo k narušeniu bezpečnosti na letiskovej ploche. Informáciu oznámil americký generálmajor Hank Taylor, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Letisko v Kábule opäť otvorili v pondelok o 21.35 h SELČ, dodal Taylor, ktorý je v generálnom štábe amerických ozbrojených síl špecialistom na logistiku.

Dodal, že transportné lietadlo C-17 tam pristálo s príslušníkmi americkej námornej pechoty na palube a druhý takýto stroj s vojenským útvarom má pristáť čoskoro - budú pomáhať so zaisťovaním bezpečnosti na letisku. V krajine nastal po náhlom prevzatí moci fundamentalistickým hnutím Taliban chaos a ľudia sa v panike snažia ujsť z krajiny.

Taylor spresnil, že Spojené štáty sú na Medzinárodnom letisku Hamída Karzaja "poverené riadením leteckej dopravy", pokiaľ ide o vojenské a komerčné lety.

Doplnil informácie, že v Kábule je už približne 2500 amerických vojakov a pomáhajú organizovať evakuáciu tisícov Američanov a Afgancov, ktorí pre nich pracovali ako tlmočníci, prekladatelia či v iných zamestnaniach.

Letisko zatvorili v pondelok po tom, čo sa davy civilistov nahrnuli na rozjazdové dráhy, uviedol Pentagón (americké ministerstvo obrany).

Videá z letiska zachytávali stovky Afgancov valiacich sa na letiskové dráhy a pokúšajúcich sa zabrániť štartu jedného z amerických evakuačných lietadiel.

Medzitým americkí vojaci zabili dvoch ozbrojených Afgancov v situácii, keď sa tisíce ľudí snažili dostať na paluby lietadiel.