Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Americký Kongres sa chystá rozšíriť sankcie voči Severnej Kórei

Americká Snemovňa reprezentantov Foto: TASR/AP

Navrhovaná legislatíva by okrem iného postihla banky podporujúce jadrový program Severnej Kórey.

Washington 8. januára (TASR) - Americká Snemovňa reprezentantov bude možno už v najbližších dňoch hlasovať o legislatíve rozširujúcej sankcie voči Severnej Kórei, ktorú podporujú republikánski i demokratickí kongresmani.

Deň po tom, ako KĽDR ohlásila vykonanie v poradí už štvrtej skúšky jadrovej zbrane, to oznámili lídri oboch politických táborov v Snemovni reprezentantov. Citovala ich v noci nadnes agentúra Reuters.

Republikánsky predseda snemovne Paul Ryan dnes avizoval, že sa chystá hlasovanie o dlho odkladanom rozšírení amerických sankcií voči Pchjongjangu. Predpokladaný termín hlasovania však neuviedol.

Reuters citoval nemenované zdroje z prostredia Kongresu, podľa ktorých by sa o legislatíve mohlo hlasovať už v pondelok alebo v priebehu budúceho týždňa.

Líderka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová dnes povedala, že republikáni zrejme predložia príslušný návrh na hlasovanie už na budúci týždeň. Demokrati sú podľa nej pripravení ho podporiť. V oboch táboroch je veľmi silná podpora pre sprísnenie sankcií voči KĽDR, uviedla Pelosiová.

Navrhovaná legislatíva by okrem iného postihla banky podporujúce jadrový program Severnej Kórey a umožnila by zmrazenie aktív v USA priamo napojených na nelegálne aktivity Pchjongjangu.