Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Americký konzulát na juhu Turecka pre násilné protesty zatvorili

Počas protestu v rámci prejavu solidarity s Palestínčanmi došlo pred izraelským konzulátom v Istanbule 18. októbra 2023 k stretom ľudí s policajtmi. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie reaguje na násilie počas protestov pred izraelským konzulátom v Istanbule. Zranenia utrpelo 63 osôb vrátane 43 policajtov, keď sa dav pokúsil prekonať bezpečnostné zátarasy.

Ankara 19. októbra (TASR) – Americký konzulát v juhotureckom meste Adana bude až do odvolania zatvorený pre verejnosť, vyhlásilo v stredu veľvyslanectvo. Spôsobili to demonštrácie proti súčasnému násiliu v pásme Gazy, informuje TASR podľa agentúry AFP a televízie CNN.

"Na celom území Turecka očakávame v najbližších týždňoch rozsiahle demonštrácie vyvolané udalosťami v Izraeli a Gaze," uviedla ambasáda. "Všetky protesty, aj tie pokojné, môžu rýchlo prepuknúť do násilností. Môžu tiež priniesť zvýšenú prítomnosť polície, uzávery ciest a dopravné obmedzenia," dodalo veľvyslanectvo.

Podobné vyhlásenia zverejnilo americké ministerstvo zahraničných vecí aj pre libanonský Bejrút a jordánsky Ammáne. Rozhodnutie reaguje na násilie počas protestov pred izraelským konzulátom v Istanbule. Zranenia utrpelo 63 osôb vrátane 43 policajtov, keď sa dav pokúsil prekonať bezpečnostné zátarasy.

Dav ľudí protestoval aj v Ankare, pričom nechýbali propalestínske heslá. 

Izrael vyzval svojich občanov, aby v záujme vlastnej bezpečnosti čo najskôr opustili Turecko. Americké úrady varovali svojich občanov a diplomatických pracovníkov, aby obmedzili svoj pohyb na verejnosti.