Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Americký minister: Chudoba je stavom mysle

Na snímke Ben Carson. Foto: TASR/AP

Americké médiá zdôrazňujú, že mnohí z tých, ktorí sú odkázaní na pomoc, sú pracujúci, ale zarábajú veľmi málo.

Washington 26. mája (TASR) – Americký minister bývania a rozvoja miest Ben Carson si myslí, že chudoba je vo veľkej miere aj stavom mysle a ľudia s dobre nastavenou mysľou sa z nej bez problémov dostanú. Platí to podľa neho aj naopak.

"Ak zoberiete niekoho so zle nastaveniu mysľou a dáte mu všetko na svete, prepracuje sa znovu späť na úplné dno," uviedol Carson, ktorého ministerstvo spravuje programy pre nízkopríjmové domácnosti.

Bývalý neurochirurg a neúspešný republikánsky uchádzač o nomináciu na prezidenta pritom sám pochádza z chudobnej rodiny. Carson vyrástol v priemyselnom meste Detroit v domácnosti bez otca, jeho matka absolvovala iba tri roky povinnej školskej dochádzky.

Carson sa takto vyjadril krátko po tom, ako vláda Donalda Trumpa predstavila návrh rozpočtu krajiny na budúci rok, v ktorom okrem iného počíta so zredukovaním vládnej pomoci nezamestnaným, chudobným a postihnutým.

"Už viac nebudeme merať mieru súcitu počtom programov alebo počtom ľudí zaradených do tých programov. Budeme merať mieru súcitu a úspech počtom ľudí, ktorým pomôžeme dostať sa von z tých programov a opäť mať svoj život pod kontrolou," vysvetlil riaditeľ Bieleho domu pre rozpočet Mick Mulvaney.

Americké médiá zdôrazňujú, že mnohí z tých, ktorí sú odkázaní na pomoc, sú pracujúci, ale zarábajú veľmi málo.

"Dve tretiny z chudobných detí žijú s dospelým, ktorý pracuje. Zamestnanie teda nie je žiadnou zárukou toho, že budete nad hranicou chudoby," uviedla pre rozhlasovú stanicu NPR riaditeľka Centra pre právo a sociálnu politiku Olivia Goldenová.