Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Americký minister obrany Ashton Carter pricestoval do Iraku

Štátny tajomník amerického ministerstva obrany Ash Carter (vpravo) Foto: TASR AP

Stretne sa s miestnymi predstaviteľmi i veliteľmi americkej armády, pričom zhodnotí pokrok v operácii na oslobodenie mesta Mósul - bašty teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v krajine.

Bagdad 22. októbra (TASR) - Americký minister obrany Ashton Carter pricestoval dnes na vopred neohlásenú návštevu Iraku. Stretne sa s miestnymi predstaviteľmi i veliteľmi americkej armády, pričom zhodnotí pokrok v operácii na oslobodenie mesta Mósul - bašty teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v krajine. Informovala o tom agentúra AP.

Carter rokoval v piatok v Ankare s tureckými predstaviteľmi. Po rozhovoroch s ministrom obrany Fikrim Išikom a prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom vyjadril názor, že Turecko by malo zohrať úlohu aj pri boji o Mósul. Akékoľvek konečné rozhodnutie si však vyžaduje súhlas Iraku, upozornil Carter v čase zvyšujúceho sa napätia medzi Ankarou a Bagdadom ohľadne tureckých vojenských aktivít v severnom Iraku.

Carter pricestoval do Iraku dva dni po tom, čo pri Mósule zahynul americký vojak. Išlo o štvrtého amerického vojaka, ktorý padol v boji v Iraku od augusta 2014, keď USA spustili operácie proti IS. V Iraku sa momentálne nachádza vyše 4800 amerických vojakov.

Ofenzíva s cieľom oslobodiť Mósul sa začala v pondelok a očakáva sa, že táto bitka bude najväčšou v Iraku od americkej invázie do krajiny z roku 2003. Iracká armáda sa snaží postupovať na Mósul z juhu, kurdské polovojenské jednotky péšmarga z východu a severu. Operáciu podporuje koalícia vedená Američanmi.