Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Americký minister obrany rokoval v Pakistane o boji proti terorizmu

James Mattis, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vzťahy medzi USA a Pakistanom sú napäté od augusta, keď šéf Bieleho domu Donald Trump obvinil Islamabad z podporovania agentov chaosu.

Islamabad 4. decembra (TASR) - Americký minister obrany James Mattis sa stretol v pondelok v Pakistane s miestnymi predstaviteľmi s cieľom nájsť spoločnú reč v boji proti terorizmu.

Podľa agentúry DPA sa Mattisova jednodňová návšteva konala v čase rastúcich výziev Washingtonu, aby Islamabad zakročil proti afganským militantom, ktorí sa údajne ukrývajú na pakistanskom území.

"Generál Mattis zdôraznil dôležitosť pokračovania a prehlbovania spolupráce pre spoločný cieľ, ktorým je odstránenie terorizmu,"
uvádza sa vo vyhlásení pakistanskej vlády po schôdzke amerického ministra s pakistanským premiérom Šahídom Chakanom Abbásím.

Podľa DPA Abbásí Mattisovi povedal, že "Pakistan a USA majú spoločný záujem na zabezpečení mieru a bezpečnosti v Afganistane s cieľom dlhodobej stability v pohraničnom regióne".

Americký minister obrany sa stretol aj so šéfom pakistanskej armády Kamarom Džávidom Bádžvom.

Vzťahy medzi USA a Pakistanom sú napäté od augusta, keď šéf Bieleho domu Donald Trump obvinil Islamabad z podporovania "agentov chaosu". Vyzval pakistanskú vládu, aby zakročila proti afganským skupinám ako Taliban a Hakkáního sieť.

Pakistan v októbri ubezpečoval, že je odhodlaný bojovať proti islamistickým militantom. Najvyšší veliteľ amerických síl a jednotiek NATO v Afganistane John Nicholson však minulý týždeň povedal, že nezaznamenal žiadnu zmenu v prístupe Pakistanu.