Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Americký minister obrany potvrdil pokračujúcu podporu pre NATO

James Mattis Foto: TASR AP

Súčasne vyjadril presvedčenie, že aliancia sa dokáže úspešne prispôsobiť meniacim sa bezpečnostným výzvam súčasného sveta.

Brusel 15. februára (TASR) - Severoatlantická aliancia zostáva pevným základom pre Spojené štáty aj pre celé transatlantické spoločenstvo. Počas svojho prvého vystúpenia na zasadnutí ministrov obrany NATO v Bruseli to vyhlásil nový americký minister obrany James Mattis.

Súčasne vyjadril presvedčenie, že aliancia sa dokáže úspešne prispôsobiť meniacim sa bezpečnostným výzvam súčasného sveta.

Mattisovo prvé vystúpenie pred spojencami z NATO sa nieslo v znamení očakávania zo strany ostatných členských krajín, že USA potvrdia svoj záväzok k pokračujúcej podpore aliancie.

"Aliancia zostáva pevným základom pre Spojené štáty a pre celé transatlantické spoločenstvo," uviedol Mattis po príchode na ministerské rokovania. Vyjadril pritom pripravenosť zúčastniť sa na "otvorenom dialógu medzi priateľmi a spojencami" o ďalšom smerovaní aliancie, o jej transformácii a o spoločne zdieľaných záväzkoch.

"Verím, že opäť dokážeme potvrdiť, že vieme zareagovať na meniace sa okolnosti. Urobili sme tak v minulosti a máme všetky dôvody dúfať v to, že dokážeme cielene a spoločne zareagovať aj teraz," povedal Mattis.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil Mattisove ubezpečenia a zdôraznil, že "silná aliancia je dobrá pre Európu aj pre Severnú Ameriku".

Hlavnými témami dvojdňových rokovaní ministrov obrany NATO (15-16.2) je potreba zvyšovania výdavkov na obranu a boj proti terorizmu. Ministri sa okrem toho budú venovať aj otázkam účinnejšej kybernetickej ochrany a opätovne chcú vyslať jasný signál, že NATO je pripravené brániť svojich členov na východnom krídle aliancie.