Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Minister zahraničných vecí USA Tillerson sa vydáva na 1.pracovnú cestu

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson. Foto: TASR/AP

Tillerson sa vo štvrtok a v piatok v nemeckom Bonne zúčastní na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov skupiny G20.

Washington 15. februára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson uskutoční tento týždeň svoju prvú zahraničnú návštevu vo funkcii šéfa diplomacie. Do Európy Tillerson odcestuje ešte dnes, informovala agentúra AP.

Tillerson sa vo štvrtok a v piatok v nemeckom Bonne zúčastní na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov skupiny G20. Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí USA z noci nadnes bude mať Tillerson aj separátne rokovania s kolegami z Británie, Saudskej Arábie a Ománu. Zúčastní sa aj na diskusii o situácii v Sýrii a Jemene.

Podľa agentúry TASS sa v Bonne stretne aj s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, ktorý má naplánovanú i schôdzku s nemeckým rezortným kolegom Sigmarom Gabrielom.

Tillersonova návšteva v Európe sa uskutočňuje v čase zmätkov súvisiacich s demisiou poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna a v situácii, keď v Európe panuje znepokojenie ohľadom priorít a záväzkov Spojených štátov.

Flynn odstúpil z postu poradcu prezidenta USA Donalda Trumpa pre otázky národnej bezpečnosti po tom, ako sa dostal pod tlak kvôli svojim kontaktom s ruskou vládou. Vo svojom vyhlásení Flynn v noci na pondelok konštatoval, že neúmyselne nehovoril celú pravdu o svojich telefonátoch s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisľakom, ktoré sa týkali okrem iného aj nových sankcií voči Rusku, pripravovaných vtedajším prezidentom USA Barackom Obamom.