Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tillerson: Politika strategickej trpezlivosti voči KĽDR sa skončila

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson (vpravo) stojí so zástupcom veliteľa juhokórejských ozbrojených síl generálom Leem Ho-youngom (druhý sprava) a dvomi severokórejskými vojakmi počas návštevy demilitarizovanej zóny medzi oboma štátmi na Kórejskom polostrove v Panmundžome 17. marca 2017. Foto: TASR/AP

Tillerson navštívil Južnú Kóreu v rámci cesty po troch východoázijských krajinách, na ktorú sa vydal týždeň po tom, ako KĽDR odpálila štyri skúšobné balistické rakety.

Soul 17. marca (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson podľa vlastných slov nevylučuje vojenskú operáciu v reakcii na agresie Severnej Kórey. Počas návštevy Južnej Kórey dnes ohlásil ukončenie prístupu "strategickej trpezlivosti" svojich predchodcov.

"Aby bolo jasné: politika strategickej trpezlivosti sa skončila," vyhlásil Tillerson na tlačovej konferencii so svojím juhokórejským rezortným partnerom Jun Pjong-sem v Soule.

Šéf americkej diplomacie uviedol, že USA "skúmajú nový rad diplomatických, bezpečnostných a ekonomických opatrení". "Všetky možnosti sú na stole," zdôraznil s tým, že akékoľvek kroky Severnej Kórey ohrozujúce vojakov v Južnej Kórei "sa stretnú s primeranou reakciou".

Tillerson navštívil Južnú Kóreu v rámci cesty po troch východoázijských krajinách, na ktorú sa vydal týždeň po tom, ako KĽDR odpálila štyri skúšobné balistické rakety.

Dnes dopoludnia miestneho času si americký minister pozrel demilitarizovanú zónu (DMZ) medzi oboma štátmi na Kórejskom polostrove, kde zdôraznil, že "diplomatické a ďalšie snahy z uplynulých 20 rokov - prinútiť Severnú Kóreu, aby zakázala jadrové zbrane - zlyhali". Pri riešení "stupňujúcej sa" hrozby zo strany Severnej Kórey podľa neho treba "iný prístup".

Tillerson má na dnešnom programe v Soule ešte stretnutie s úradujúcim juhokórejským prezidentom a premiérom Hwang Kjo-anom.

Šéf zahraničných vecí USA navštívil kórejskú demilitarizovanú zónu

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson navštívil dnes demilitarizovanú zónu (DMZ) medzi oboma štátmi na Kórejskom polostrove, kde zdôraznil, že "diplomatické a ďalšie snahy z uplynulých 20 rokov - prinútiť Severnú Kóreu, aby zakázala jadrové zbrane - zlyhali". Pri riešení "stupňujúcej sa" hrozby zo strany Severnej Kórey podľa neho treba "iný prístup", citovala ho agentúra AP.

Lietadlo s Tillersonom pristálo na leteckej základni Pchjongtchek, približne 70 kilometrov južne od Soulu krátko po 10.00 h dopoludnia. Do Južnej Kórey dorazil v rámci turné po troch ázijských krajinách, na ktoré sa šéf americkej diplomacie vydal týždeň po tom, ako KĽDR odpálila štyri skúšobné balistické rakety.

DMZ bola jeho prvou veľkou zastávkou na Kórejskom polostrove, píše agentúra Jonhap. Šéf americkej diplomacie v demilitarizovanej zóne obedoval s vojakmi a prešiel sa v blízkosti demarkačnej línie. Juhokórejská agentúra Jonhap napísala, že ho pri tom pozorovali severokórejskí vojaci, ktorí si ho aj fotografovali.

Ešte dnes sa Tillerson v Soule stretne s juhokórejským ministrom zahraničných vecí Jun Pjong-sem a tiež s úradujúcim prezidentom a premiérom Hwang Kjo-anom, keďže ústavný súd pred týždňom potvrdil zosadenie prezidentky Pak Kun-hje.

Južná Kórea čelí okrem hrozieb zo strany Severnej Kórey a vlastného vnútropolitického chaosu aj čínskym ekonomických hrozbám kvôli rozmiestneniu amerického raketového obranného systému. Nedávne severokórejské raketové testy - súčasť cvičenia, ktoré bolo podľa Pchjongjangu nasmerované na americké vojenské základne v Japonsku - prinútili Washington rozmiestniť v krajine moderný protiraketový systém THAAD.

Podľa vyjadrení USA je to výlučne obranný systém.

Tillerson pricestoval do Južnej Kórey z Japonska a v sobotu ho očakávajú v čínskom Pekingu.