Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Americký moderátor Tucker Carlson urobil rozhovor s Putinom

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Relácia konzervatívneho moderátora Tuckera Carlsona bola na Fox News najsledovanejšou spomedzi káblových spravodajských staníc.

Moskva 7. februára (TASR) - Kremeľ v stredu potvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin poskytol rozhovor Tuckerovi Carlsonovi, bývalému moderátorovi americkej televízie Fox News. Ide o prvý rozhovor ruského prezidenta so západnými médiami od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Carlson v utorok na sieti X zverejnil video, v ktorom povedal, že prišiel do Ruska, aby urobil rozhovor s prezidentom Putinom. Bývalý moderátor vo videu tvrdil, že západní novinári viackrát robili rozhovory s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému sa "podliezali", ale "neobťažovali" sa požiadať o rozhovor prezidenta Putina.

Vladimir Putin po začiatku invázie výrazne obmedzil kontakt s medzinárodnými médiami. Ruské úrady prinútili ukončiť činnosť niektorým nezávislým médiám, iné zablokovali a viacerým zahraničným reportérom nariadili opustiť Rusko. Novinárov Alsu Kurmaševovú a Evana Gershkovicha zadržali.

V decembri pozvali na Putinovu výročnú tlačovú konferenciu západných novinárov, ale možnosť položiť otázku dostali len dvaja.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov odmietol tvrdenie Carlsona, že žiadni západní novinári dosiaľ nepredložili žiadosť o rozhovor s Putinom. Kremeľ údajne dostal mnoho žiadostí, avšak od médií s "jednostranným postojom". Carlsona na rozhovor vybrali, pretože "má iný postoj" ako ostatné médiá v anglickom jazyku. Jeho postoj "nie je v žiadnom prípade proruský ani proukrajinský, ale skôr proamerický," uviedol Peskov.

Moderátor ruskej štátnej televízie Vladimir Soloviov o rozhovore povedal, že "prerazí blokádu a naratív" v západných médiách, že Rusko sa na Ukrajine dopúšťa "nevyprovokovanej, brutálnej invázie". Carlson sa vraj s týmto naratívom nestotožňuje, a preto sa ho na Západe obávajú.

Relácia konzervatívneho moderátora Tuckera Carlsona bola na Fox News najsledovanejšou spomedzi káblových spravodajských staníc. Televízia ho prepustila v apríli 2023. Po odchode z Fox News začal Carlson vysielať svoju reláciu na sieti X, kde jeho videá dosahujú obrovskú sledovanosť.