Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Americký politológ poľského pôvodu Zbigniew Brzezinski by mal 90 rokov

Zbigniew Brzezinski. Foto: TASR/Michal Svítok

Zbigniew Brzezinski sa narodil 28. marca 1928 vo Varšave v Poľsku. Pochádzal z rodiny poľského diplomata, detstvo strávil vo Francúzsku, Nemecku, na území dnešnej Ukrajiny.

Washington/Varšava 28. marca (TASR) - Americký politológ poľského pôvodu Zbigniew Brzezinski, ktorý bol v minulosti národno-bezpečnostným poradcom prezidenta USA Jimmyho Cartera, by sa v stredu 28. marca dožil 90 rokov.

Brzezinski počas svojej kariéry prispel k odstráneniu ekonomických bariér medzi Zväzom sovietskych socialistických republík (ZSSR), Čínou a Západom, ako aj k zblíženiu niekdajších prezidentov Egypta a Izraela, a tým k uzavretiu mierových dohôd z Camp Davidu. Jeho prácu pre Cartera v rokoch 1977-1981 však poznačila taktiež dlhotrvajúca rukojemnícka dráma na veľvyslanectve USA v Teheráne v Iráne.

Zbigniew Brzezinski sa narodil 28. marca 1928 vo Varšave v Poľsku. Pochádzal z rodiny poľského diplomata, detstvo strávil vo Francúzsku, Nemecku, na území dnešnej Ukrajiny. Rodina sa neskôr presťahovala do kanadského Montrealu, kde vyštudoval McGillovu univerzitu a v roku 1949 získal titul bakalára, o rok neskôr magistra. Po presťahovaní do USA sa usadili v Cambridgei v štáte Massachusetts. Bol absolventom americkej Harvardovej univerzity, kde promoval v roku 1953 v odbore politických vied. V 1961 sa stal mimoriadnym profesorom verejného práva a správy štátu na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, kde viedol aj novozaložený Inštitút komunistických vied.

Brzezinski rozpracoval koncepciu zahraničnej politiky americkej Demokratickej strany. Už pred nástupom Johna Fitzgeralda Kennedyho do úradu prezidenta USA bol jeho poradcom pre východnú politiku. Pracoval pre Edwarda Kennedyho, Henryho Jacksona, Waltera Mondala a Huberta Humphreyho ako poradca pre medzinárodné záležitosti. V roku 1977 sa stal poradcom prezidenta USA Jamesa Cartera pre otázky národnej bezpečnosti. Prezidentovi USA Barakovi Obamovi tiež radil v oblasti zahraničnej politiky.

Podieľal sa na práci viacerých zahraničnopolitických grémií v USA, bol poradcom Centra pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) vo Washingtone a profesorom na washingtonskej Fakulte pokročilých medzinárodných štúdií Univerzity Johna Hopkinsa v USA. V roku 1981 mu udelili americkú prezidentskú medailu slobody za úlohu pri normalizácii vzťahov medzi USA a Čínou a za príspevok k dodržiavaniu ľudských práv a upevneniu národnej bezpečnosti USA. V roku 1995 dostal poľské ocenenie Rad bieleho orla za pomoc pri získaní nezávislosti Poľska od Sovietskeho zväzu. Prijal akademické čestné doktoráty z mnohých univerzít a bol členom rôznych nadácií. Ako komentátor vystupoval v domácich i zahraničných televíznych reláciách a prispieval do svetových mienkotvorných periodík. Bol tiež autorom mnohých kníh.

V rámci návštevy Slovenskej republiky Brzezinski vystúpil v máji 2001 s prejavom na bratislavskej konferencii Európske nové demokracie: líderstvo a zodpovednosť. Na konferencii sa zúčastnili premiéri a vicepremiéri vlád deviatich krajín usilujúcich sa o členstvo v NATO a Chorvátska. Patril k podporovateľom americkej neziskovej organizácie Friends of Slovakia, ktorá vznikla v roku 2001 vo Washingtone. V roku 2001 sa stal predsedom akčnej komisie USA-EÚ-Slovensko, ktorej cieľom bolo odporúčať praktické riešenia pri transformácii slovenskej spoločnosti a ekonomiky, pomáhať rastu investícií na Slovensku a prispieť k úsiliu SR stať sa členom Európskej únie (EÚ) a NATO. Akčnú komisiu založila americká mimovládna organizácia Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) a slovenská Spoločnosť pre zahraničnú politiku.

Manželkou Zbigniewa Brzezinského bola praneter Edvarda Beneša, sochárka Emília Anna Benešová.

Americký politológ poľského pôvodu Zbigniew Brzezinski zomrel 26. mája 2017 v nemocnici Inova Fairfax Hospital v americkom štáte Virgínia vo veku 89 rokov.