Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Americký Senát predstavil zmeny v oblasti bezpečnostných previerok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zákonodarcovia uviedli, že súčasný systém zaraďuje medzi utajené priveľa dokumentov a prístup k nim má priveľa ľuďom.

Washington 10. mája (TASR) - Americký Senát v stredu predstavil zmeny v oblasti bezpečnostných previerok pri ochrane štátnych tajomstiev. TASR správu prevzala z agentúr AP a Reuters.

Senátori reagujú na viacero prípadov úniku spravodajských informácií v posledných rokoch. Dokumenty podliehajúce utajeniu sa našli v domovoch amerického prezidenta Joe Bidena, viceprezidenta Donalda Trumpa, či bývalého viceprezidenta Mikea Pencea. Zo zverejnenia utajených dokumentov Pentagónu na sociálnej sieti je obvinený aj 21-ročný príslušník Národnej gardy štátu Massachusetts.

Senát v stredu predstavil dva návrhy zákonov. Národný archív bude musieť preveriť dokumenty s cieľom potvrdiť, že medzi nimi nie sú dokumenty podliehajúce utajeniu. Túto povinnosť bude mať vždy, keď prezident bude žiadať o zaradenie oficiálnych a neoficiálnych materiálov medzi svoje osobné záznamy.

Zákonodarcovia uviedli, že súčasný systém zaraďuje medzi utajené priveľa dokumentov a prístup k nim má priveľa ľuďom. Predseda senátneho výboru pre spravodajské služby demokrat Mark Warner povedal, že v súčasnosti majú bezpečnostnú previerku viac než štyri milióny ľudí v USA.

Všetkých 18 vládnych úradov v rámci amerických tajných služieb bude musieť vyvinúť vlastný program na odhaľovanie vnútorných hrozieb a monitorovať činnosť používateľov na všetkých utajených sieťach.

Návrhy tiež obsahujú niekoľko požiadaviek, aby tajné služby odtajnili väčšie množstvo informácií a rozšírili oblasť zdieľania utajovaných záležitostí. Národný archív USA v stredu na žiadosť AP o vyjadrenie bezprostredne nereagoval.