Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Americký spisovateľ bojuje piesňami proti Trumpovi

Na snímke prezidentský kandidát Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americký spisovateľ D. Eggers vytvoril zoznam skladieb s názvom 30 dní, 30 piesní. Poslucháčom od 10. októbra do 8. novembra ponúka na každý deň jednu novú pieseň proti Trumpovi.

Washington 18. októbra (TASR) - Americký spisovateľ a ľudskoprávny aktivista Dave Eggers vymyslel a nedávno spustil hudobný projekt, ktorého cieľom je odradzovať ľudí od hlasovania za republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v nadchádzajúcich voľbách. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Eggers vytvoril 30 dní pred novembrovými prezidentskými voľbami špecializovaný zoznam skladieb s názvom 30 Days, 30 Songs (30 dní, 30 piesní). V rámci neho poslucháčom od 10. októbra do 8. novembra ponúka na každý deň jednu novú pieseň zameranú proti Trumpovi.

Pozrite si na www.youtube.com


Na tzv. protestnom playliste sa doposiaľ objavili skladby skupín Franz Ferdinand, Death Cab for Cutie, speváčky Aimee Mannovej a ďalších. O Trumpovi sa v ich textoch hovorí ako o demagógovi, milovníkovi zbraní či klamárovi.

Eggers, ktorý napísal romány The Circle (Kruh) či A Hologram for the King (Hologram pre kráľa), prišiel na nápad protestného hudobného projektu v júni, počas Trumpovho predvolebného zhromaždenia v Kalifornii.

"

Bol som dosť prekvapený, keď som začul hudbu Brucea Springsteena, Eltona Johna či Queen, zatiaľ čo publikum čakalo na Trumpa,"

napísal umelec v článku pre britský denník The Guardian.

"Nijaký z týchto hudobníkov samozrejme Trumpa nepodporuje, takže mi napadlo, že tieto voľby by mohli profitovať z včasného vzkriesenia protestnej politickej piesne," uviedol ďalej Eggers.

Playlist 30 Days, 30 Songs je dostupný na oficiálnej stránke projektu aj na internetovom portáli YouTube a tiež prostredníctvom streamovacích služieb Spotify či Apple Music.