Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Americký torpédoborec zostrelil protilodné strely odpálené z Jemenu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jemenskí povstalci, tzv. húsíovia, opakovane podnikajú útoky na plavidlá na dôležitej plavebnej trase v Červenom mori a tvrdia, že to robia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy.

Washington 31. decembra (TASR) - Americký torpédoborec v sobotu zostrelil dve protilodné strely odpálené z územia Jemenu, ktoré ovládajú povstalci podporovaní Iránom. Informovala o tom armáda USA, píše agentúra AFP.

Podľa Centrálneho velenia americkej armády (CENTCOM) zodpovedajúceho za oblasť Blízkeho východu išlo už o "23. nelegálny útok" na medzinárodnú námornú dopravu, ktorý jemenskí povstalci podnikli od 19. novembra.

Torpédoborec USS Gravely zostrelil rakety vypálené z Jemenu, keď sa spoločne s ďalším americkým torpédoborcom USS Laboon vydali na pomoc dánskej kontajnerovej lodi. Tá požiadala o pomoc, keďže ju predtým počas plavby v Červenom mori zasiahla raketa. Zostrelené protilodné strely boli taktiež vypálené smerom na lode plaviace sa v oblasti.

Jemenskí povstalci, tzv. húsíovia, opakovane podnikajú útoky na plavidlá na dôležitej plavebnej trase v Červenom mori a tvrdia, že to robia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas. Húsíovia tvrdia, že cielia len na plavidlá, ktoré majú nejakú súvislosť s Izraelom alebo Izraelčanmi.

Útoky ohrozujú kľúčovú plavebnú trasu, ktorou sa prepravuje 12 percent svetového obchodu. Situácia donútila Spojené štáty vytvoriť tento mesiac mnohonárodnú námornú misiu, ktorá chráni lodnú dopravu v Červenom mori.