Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Americký úrad FBI upozornil na bruselských útočníkov už 16. marca

Na snímke atentátnici. Foto: Twitter/Hadrien Jame

Podľa ministrových slov FBI informoval o bratoch Ibrahimovi a Khalidovi Bakraouivcoch holandské orgány 16. marca.

Haag/Brusel 30. marca (TASR) - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) poskytol šesť dní pred teroristickými útokmi v Bruseli, ktoré si vyžiadali viac ako tri desiatky obetí, holandským úradom informácie o dvoch z páchateľov - bratoch Bakraouivcoch; ich kriminálnej a radikálnej minulosti.

Na pôde holandského parlamentu v Haagu to v utorok uviedol tamojší minister spravodlivosti Ard van der Steur, informovala agentúra MTI.

Podľa ministrových slov FBI informoval o bratoch Ibrahimovi a Khalidovi Bakraouivcoch holandské orgány 16. marca. Už o deň neskôr - 17. marca - holandské úrady nadviazali priamy kontakt s partnermi z Belgicka, dodal.

Šéf federálnej belgickej polície Claude Fontaine však v reakcii vyhlásil, že v rozpore s tvrdeniami holandského ministra nedostali z Holandska žiadne informácie o bratoch Bakraouivcoch.

Ako je známe, Ibrahim sa 22. marca odpálil na bruselskom letisku Zaventem, zatiaľ čo Khalid len o čosi neskôr na stanici metra Maelbeek.

Holandsko: Na bratov Bakraouivcov nás upozornili už 16. marca z USA, ale nie FBI

Nie americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ale bezpečnostná služba newyorskej polície poskytla šesť dní pred teroristickými útokmi v Bruseli, ktoré si vyžiadali viac ako tri desiatky obetí, holandským úradom informácie o dvoch z páchateľov - bratoch Bakraouiovcoch.

Holandský minister spravodlivosti Ard van der Steur korigoval dnes na pôde parlamentu v Haagu v tomto zmysle svoje utorkové vyhlásenie a priznal, že bolo mylné.

Podľa ministrových slov newyorská polícia informovala holandské orgány o kriminálnych aktivitách Ibrahima Bakraouiho a radikálnosti i teroristických kontaktoch jeho brata Khalida Bakraouiho 16. marca. Už o deň neskôr - 17. marca - holandské úrady nadviazali priamy kontakt s partnermi z Belgicka, vyhlásil minister.

Krajinu tulipánov súčasne informovali, že belgická polícia pátra po oboch súrodencoch, píše tlačová agentúra DPA. Minister nedokázal povedať, prečo newyorská polícia informovala o dvoch belgických občanoch Holandsko.

Šéf federálnej belgickej polície Claude Fontaine ešte v utorok v reakcii na pôvodné vyhlásenie holandského ministra spravodlivosti vyhlásil, že v rozpore s jeho tvrdeniami nedostali z Holandska žiadne informácie o bratoch Bakraouivcoch.

Ibrahim Bakraoui sa 22. marca odpálil na bruselskom letisku Zaventem, na čo jeho brat Khalid len o čosi neskôr spáchal samovražedný útok na stanici metra Maelbeek/Maalbeek.

FBI pomáha dešifrovať dáta z notebookov použitých pri plánovaní útokov v Bruseli

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) na žiadosť belgických kolegov skúma dáta z notebookov, ktoré boli zrejme použité pri plánovaní minulotýždňových útokov v Bruseli. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne zdroje v USA.

Denník Wall Street Journal informoval, že belgické úrady sa obrátili na vládu USA so žiadosťou o pomoc pri vyšetrovaní bruselských atentátov. Denník tiež konštatoval, že Belgicko začalo aktívnejšie zdieľať informácie týkajúce sa útokov z 22. marca. Zaslalo napríklad do USA kópie dát z mobilných telefónov a pevných diskov notebookov, ktorých analýza je súčasťou prebiehajúceho vyšetrovania.

Spravodajská televízia RTL dnes informovala, že v notebooku nájdenom počas razie v byte na ulici Rue Max Roos v bruselskej štvrti Schaerbeek sa našli zašifrované informácie o prístupe k sídlu belgického premiéra a k americkému veľvyslanectvo v Bruseli. RTL tiež uviedla, že pomoc pri dešifrovaní týchto dát belgickým vyšetrovateľom poskytla americká FBI.

Dva výbuchy na bruselskom letisku Zaventem a explózia na stanici metra Maalbeek, ktorá sa odohrala približne 70 minút po útoku na letisku, si vyžiadali 32 obetí na životoch. V nemocniciach je ešte stále hospitalizovaných 94 ľudí. Zodpovednosť za útoky prevzala extrémistická organizácia Islamský štát (IS).