Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Americký veľvyslanec na Ukrajine privítal zmeny na čele prokuratúry

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Sergei Chuzavkov

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok vyzval Šokina, aby odstúpil. Podľa hlavy štátu si generálna prokuratúra nezískala dôveru spoločnosti.

Kyjev 18. februára (TASR) - Americký veľvyslanec v Kyjeve Geoffrey Pyatt privítal dnes rozhodnutie vymeniť ukrajinského generálneho prokurátora Viktora Šokina. Pyatt dúfa, že jeho nástupca bude odhodlaný k reformám systému orgánov prokuratúry, informovala agentúra Interfax-Ukrajina.

"Chválim tohtotýždňové odvážne rozhodnutie prezidenta Petra Porošenka vymeniť generálneho prokurátora. Toto rozhodnutie vyslalo veľmi silný signál, že Ukrajina to myslí vážne so zavedením reforiem," uviedol Pyatt.

Podľa amerického veľvyslanca sa musia Porošenko a Verchovna rada dohodnúť na novom generálnom prokurátorovi, ktorý by mal podporu parlamentu a dôveru ukrajinskej občianskej spoločnosti. Pyatt dodal, že reforma systému orgánov prokuratúry je "zásadná pre celkové zdravie a efektívnosť systému zákonnosti".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok vyzval Šokina, aby odstúpil. Podľa hlavy štátu si generálna prokuratúra nezískala dôveru spoločnosti. V rovnaký deň Mustafa Najem, podpredseda parlamentnej frakcie Bloku Petra Porošenka (BPP), informoval, že Šokin odstúpil.

Odchádzajúci generálny prokurátor si súčasne zobral dovolenku, uviedol v stredu vedúci oddelenia pre vyšetrovanie závažných prípadov na ukrajinskej generálnej prokuratúre Serhij Horbaťuk.

Predseda poslaneckého klubu BPP Jurij Lucenko neskôr potvrdil, že Šokin odovzdal list, v ktorom oznámil svoju rezignáciu. "Prezident sa s ním stretol a dostal tento list. Kým to Verchovna rada neschváli, je stále v službe. Ako som pochopil, je práceneschopný alebo na krátkej dovolenke," poznamenal Lucenko.

Šokin bol vymenovaný do funkcie vo februári 2015. Podľa ukrajinskej ústavy prezident navrhuje a odvoláva generálneho prokurátora so súhlasom parlamentu. Poslanci zároveň môžu vyjadriť generálnemu prokurátorovi nedôveru, na základe čoho musí odstúpiť z funkcie.