Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Americký viceprezident prisľúbil pomoc v súvislosti s Gülenom

Americký viceprezident Joe Biden (vľavo) máva vedľa tureckého premiéra Binaliho Yildirima počas ich stretnutia v Ankare 24. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Predseda tureckej vlády apeloval na Spojené štáty, aby v súvislosti s vydaním lídra teroristov Gülena nestrácali čas.

Ankara 24. augusta (TASR) - Americký viceprezident Joe Biden prisľúbil dnes Turecku pomoc pri formálnej príprave možného vydania duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije od roku 1999 v exile v USA. Práve túto osobnosť a jej stúpencov považujú vedúci tureckí predstaviteľa za "zosnovateľa" zmareného pokusu o štátny prevrat z 15. júla.

Po stretnutí s tureckým premiérom Binalim Yildirimom v Ankare sa dnes Biden vyjadril, že Washington nemá záujem chrániť niekoho, kto spôsobil škody spojencovi, avšak musí dodržať obvyklé právne normy. O Gülenovom vydaní môže rozhodnúť iba súd, zdôraznil viceprezident USA.

Ako preniklo na verejnosť z amerických vládnych zdrojov, viacero expertov tamojšieho ministerstva spravodlivosti pracuje na prípade podobne ako v súvislosti s inými žiadosťami o vydanie na trestné stíhanie v nedávnej minulosti.

Predseda tureckej vlády apeloval na Spojené štáty, aby v súvislosti s vydaním "lídra teroristov" Gülena nestrácali čas. To očakáva turecký ľud, zdôraznil. Ak sa procedúru vydania podarí urýchliť, mohlo by to prispieť k prekonaniu "sklamania" v Turecku, vyhlásil Yildirim podľa tlačovej agentúry DPA. "V žiadnom prípade nesmieme dopustiť, aby došlo k poškodeniu hlbokých vzťahov (medzi Tureckom a USA)," poznamenal premiér a súčasne poďakoval hosťovi z Washingtonu za jeho citlivý prístup, ktorý prezentoval v súvislosti s touto otázkou.