Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Za masakrom civilistov v Afganistane stál údajne opitý vojak

Afganci pália bábku zobrazujúcu amerického prezidenta Baracka Obamu na demonštrácii v Džalalábáde 13.marca 2012, Stovky študentov tu protestovali proti nedeľňajšej masakre, ktorú vykonal americký vojak v juhoafganskom Pádžvájí.Foto: TASR/AP Photo/Rahmat Gul

Vojak mal v osudnú noc, keď zastrelil 16 dedinčanov, piť alkohol. Okrem toho mal byť vystavený stresu v súvislosti so svojím už štvrtým nasadením do bojovej misie a problémom s manželkou.

New York 16. marca (TASR) - Americký vojak, ktorý minulú nedeľu zabil v Afganistane 16 civilistov vrátane žien a detí, bol podľa mediálnych informácií pod vplyvom alkoholu a stresu.

Ako vo štvrtok napísal denník New York Times s odvolaním sa na nemenované vládne zdroje, vojak v osudnú noc, keď zastrelil 16 dedinčanov, pil alkohol. Okrem toho mal byť vystavený stresu v súvislosti so svojím už štvrtým nasadením do bojovej misie a problémom s manželkou.

Na misii v Afganistane majú americkí vojaci konzumáciu alkoholu prísne zakázanú. "Nakoniec to bola kombinácia stresu, alkoholu a domácich problémov - jednoducho vybuchol," uviedli nemenované vládne zdroje.

Obžalovaného podľa nich už v krátkom čase prevezú do USA, pravdepodobne do väzenia vo Fort Leavenworth v štáte Kansas. V súčasnosti sa podľa mediálnych správ nachádza v Kuvajte, kam ho previezli z Afganistanu.

Obvinenie zo zlyhania spolupráce

Afganský prezident Hámid Karzaj obvinil dnes Spojené štáty zo zlyhania v úplnej spoluprácu pri vyšetrovaní masakry 16 afganských civilistov, ktorej sa minulú nedeľu dopustil americký vojak.

Karzaj tiež vyslovil pochybnosti, či sa na masakre podieľal iba jeden vojak vzhľadom na vysoký počet obetí. Afganský prezident na stretnutí s príbuznými 16 zabitých civilistov povedal, že delegácia, ktorú vyslal s cieľom vyšetrovať incident, sa nestretla s očakávanou spoluprácou amerických predstaviteľov.

Príbuzní obetí nástojili na tom, že muselo byť viac strelcov. Namietli tiež, že nedostali všetky informácie v súvislosti s masakrou, ktoré od Američanov žiadali.