Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Amnesty International kritizovala EÚ za nedodržanie migračných kvót

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Bebeto Matthews

V komuniké AI sa spresňuje, že Maďarsko a Poľsko sú jedinými krajinami EÚ, ktoré úplne ignorovali dohodnuté relokačné kvóty a neprijali ani jedného utečenca.

Brusel 25. septembra (TASR) - Členské štáty Európskej únie doposiaľ prijali menej ako tretinu z celkového počtu 160.000 žiadateľov o azyl, ktorí mali byť v súlade s dočasným relokačným mechanizmom premiestnení z Grécka a Talianska. Platnosť celého plánu pritom vyprší už v utorok (26.9), pripomenula dnes organizácia Amnesty International (AI).

V komuniké AI sa spresňuje, že Maďarsko a Poľsko sú jedinými krajinami EÚ, ktoré úplne ignorovali dohodnuté relokačné kvóty a neprijali ani jedného utečenca.

Belgický denník La Libre Belgique v tejto súvislosti upozornil, že povinnosť členských štátov prijímať migrantov v súlade so schváleným mechanizmom sa v utorok nekončí. Rozhodnutie Rady EÚ z roku 2015 sa totiž vzťahuje na všetky osoby oprávnené žiadať o azyl, ktoré dorazia na územie Grécka alebo Talianska do 26. septembra 2017.

Podľa údajov Amnesty International sa členským štátom, ktorých sa týka mechanizmus relokácií, podarilo do konca septembra premiestniť len 28,7 percenta z celkového počtu 160.000 žiadateľov o azyl.

"Po dvoch rokoch od prijatia plánu platí, že väčšina členských štátov EÚ sa vyhla svojej zodpovednosti a ponechala utečencov a žiadateľov o azyl v Grécku a Talianska svojmu osudu," vyhlásila riaditeľka AI pre európske inštitúcie Iverna McGowanová.

Amnesty International upozornila, že jediný štát EÚ, ktorý plne rešpektoval svoje záväzky, je Malta. Mimo EÚ sú to Lichtenštajnsko a Nórsko, ktoré dobrovoľne vstúpili do plánu relokácií. Fínsko svoju povinnosť splnilo na 94 percent a Írsko na 76,5 percent. Portugalsko napríklad uskutočnilo len 49,1 percenta stanovených relokácií, Holandsko 39,6 percenta, Belgicko 25,6 percenta a Španielsko 13,6 percenta.

AI pripomenula, že Slovensko, ktoré spolu s Maďarskom na Súdnom dvore EÚ napadlo relokačný mechanizmus, prijalo za dva roky z celkového počtu 902 osôb iba 16 žiadateľov o azyl. Česká republika namiesto 2691 prijala len 12 žiadateľov a Maďarsko a Poľsko nepremiestnili ani jedinú osobu.

Amnesty International v tejto súvislosti vyzvala vlády krajín EÚ, aby aj po uplynutí dohodnutej lehoty konali v súlade so schváleným mechanizmom relokácií, napríklad prostredníctvom prideľovania pracovných víz a urýchlenia procedúr pri zlučovaní rodín.

"Všetky osoby, ktoré prídu do Grécka alebo do Talianska pred hraničným dátumom, majú právo využívať program relokácií. Umožní im to žiť dôstojne a bez rizika. Ich začlenenie do programu zmierni tlak na gréckych ostrovoch a zlepší životné podmienky v tamojších zberných centrách," zdôraznila McGowanová.