Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Amnesty International: Maďarská vláda by mala viac ochrániť Rómov

Ilustračné foto, nepochádza z archívu Šymona Klimana Foto: TASR/AP

V Devecseri 5. augusta došlo k útoku na rómskych občanov.

Budapešť 15. augusta (TASR) - Maďarské úrady by mali urobiť viac pre ochranu príslušníkov rómskej komunity, apeluje medzinárodná organizácia pre ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) v liste adresovanom maďarskej vláde, ktorého obsah zverejnili dnes aj na webe.

V liste, ktorý je reakciou na udalosti z Devecseru, kde 5. augusta došlo k útoku na rómskych občanov, sa akcentuje, že "povinnosťou maďarských úradov je ochrániť každého občana krajiny a preto sa musia postarať o dôkladné, nezávislé a neodkladné vyšetrenie tvrdení, podľa ktorých polícia nezasiahla, aby zabránila násiliu v Devecseri".

Násilie diskriminačného charakteru a podnecovanie k nemu v súvislosti s ktoroukoľvek časťou maďarskej spoločnosti treba verejne odsúdiť a rasovo motivované obťažovanie a násilie treba dôsledne prešetriť, hovorí sa v liste, signovanom námestníčkou riaditeľa programu AI pre Európu a strednú Áziu Jezercou Tiganiovou.

Očití svedkovia informovali, že účastníci demonštrácie, ktorú organizovali rôzne extrémistické zoskupenia, vrátane parlamentnej ultrapravicovej strany Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik, skandovali v Devecseri protirómske heslá, hádzali na tamojšie obydlia rómskej komunity kamene a iné predmety. Polícia však nezasiahla a nie je jasné, ani či niekoho predviedla, pripomína sa na maďarskej webovej stránke AI.