Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Amnesty International: Merkelová musí vyvinúť nátlak na Orbána

Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Orbán v piatok v rozhovore pre maďarský verejnoprávny rozhlas nepripustil, že by nemecká kancelárka ho prišla kritizovať.

Budapešť 2. februára (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá dnes pricestuje na oficiálnu návštevu Budapešti, musí vyvinúť tlak na maďarského premiéra Viktora Orbána kvôli "honu na čarodejnice" vo vzťahu k občianskej sfére a takisto aj v záujme ochrany ľudských práv v Maďarsku. Vyplýva to z vyhlásenia nemeckej sekcie medzinárodnej organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International, ktoré zverejnila agentúra MTI.

Generálna tajomníčka nemeckej AI Selmin Caliskanová v dokumente zdôrazňuje, že priebežné útoky maďarských orgánov na občianske organizácie nesú všetky znaky "honu na čarodejnice".

"Európska únia nesmie dopustiť, aby jedna z členských zemí importovala ruské praktiky voči občianskej spoločnosti," píše Caliskanová, podľa ktorej Orbánova vláda zastrašuje každého, kto sa postaví proti porušovaniu ľudských práv, proti korupcii a proti homofóbii. Preto by podľa nej Merkelová a celá EÚ mala vyvinúť tlak na maďarské orgány, aby s tým prestali.

Maďari v nedeľu protestovali proti Orbánovej vláde v 11 maďarských a šiestich zahraničných mestách. "Deň pred návštevou Merkelovej je vhodný na to, aby sme ukázali, že Viktor Orbán nie je totožný s Maďarskom. Maďarsko si neželá mafiánsky štát a nedemokratickú vládu," uviedli organizátori na stránke skupiny Kreatívny odpor na Facebooku.

Orbán v piatok v rozhovore pre maďarský verejnoprávny rozhlas nepripustil, že by nemecká kancelárka ho prišla kritizovať.

"Ako by sa mohlo stať, že by jedna krajina kritizovala inú krajinu patriacu do rovnakého spoločenstva? Ako by to vyzeralo, keby sme sa vzájomne kritizovali?" reagoval v pravidelnom piatkovom rozhovore premiér na otázku, či očakáva od Merkelovej osobnú kritiku.

Predseda vlády vyjadril názor, že dvojstranné nemecko-maďarské vzťahy nezaťažujú nijaké problémy. "Problémy sú v európskych záležitostiach, Európa je plná problémov," konštatoval.

Medzi Nemeckom a Maďarskom existuje podľa neho priateľská a strategická spolupráca, pričom nemeckí podnikatelia nekritizujú Maďarsko, ale si jednoducho chránia svoje peniaze a svoje záujmy.

"Kde to je možné zosúladiť s maďarskými záujmami, tam sa treba snažiť o dohodu," uzavrel Orbán.

Podľa hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta bude kancelárka rokovať s maďarským premiérom o dvojstranných záležitostiach, európskych témach, aktuálnych maďarských otázkach, ale aj o situácii na Ukrajine.

Merkelovú, ktorá v Budapešti prevezme čestný doktorát od Segedínskej univerzity, navštívi aj synagógu na ulici Dohány, kde bude rokovať s predstaviteľmi maďarských židovských organizácií. Prijme ju tiež maďarský prezident János Áder.

Nemecká kancelárka navštívila Maďarsko naposledy v roku 2009.