Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Amnesty International: Neodradia nás tí, ktorí v Maďarsku šíria strach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP/Bebeto Matthews

V nedeľných maďarských parlamentných voľbách zvíťazil blok Fidesz - Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), ktorý si s veľkou pravdepodobnosťou zabezpečil aj dvojtretinovú väčšinu v parlamente.

Londýn 9. apríla (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) nestráca svoje odhodlanie v boji proti porušovaniu ľudských práv a nenechá sa zastrašiť tými, ktorí sa v Maďarsku snažia vytvoriť atmosféru strachu. V pondelok to v reakcii na víťazstvo Viktora Orbána a jeho strany Fidesz v maďarských parlamentných voľbách uviedla riaditeľka AI pre Európu Gauri van Guliková.

Amnesty International podľa nej nestráca odhodlanie i napriek situácii, ktorá môže byť "nepriateľská". "Budeme odolávať porušovaniu ľudských práv v Maďarsku pre tých a s tými ľuďmi a skupinami, ktoré bojujú za práva a slobody každého," vyhlásila van Guliková.

Riaditeľka AI pre Európu taktiež povedala, že táto organizácia sa bude ďalej "snažiť potlačiť snahy o podnecovanie nepriateľstva voči utečencom či migrantom" a podporovať skupiny, ktoré ich obhajujú.

"Nenecháme sa zastrašiť tými, ktorí sa pokúšajú utlmiť kritické hlasy v Maďarsku a snažia sa vytvoriť atmosféru strachu," zdôraznila van Guliková na internetovej stránke AI. Podľa nej je "legitímna práca organizácií obhajujúcich práva v Maďarsku v súčasnosti dôležitejšia než kedykoľvek predtým" a AI je odhodlaná pri týchto organizáciách naďalej stáť.

V nedeľných maďarských parlamentných voľbách zvíťazil blok Fidesz - Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), ktorý si s veľkou pravdepodobnosťou zabezpečil aj dvojtretinovú väčšinu v parlamente. K víťazstvu Fideszu podľa analytikov dopomohla najmä silná protiprisťahovalecká kampaň.