Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Amnesty International: Počet popráv vo svete vlani dramaticky stúpol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Takmer 90 percent všetkých rozsudkov smrti bolo pritom vykonaných v Iráne, Pakistane a Saudskej Arábii.

New York 6. apríla (TASR) - Organizácia Amnesty International (AI) zaznamenala vlani vo svete dramatický, 54-percentný nárast počtu popráv. Takmer 90 percent všetkých rozsudkov smrti bolo pritom vykonaných v Iráne, Pakistane a Saudskej Arábii. Uvádza sa to v novej správe AI, o ktorej dnes informovala agentúra AP.

Podľa údajov AI v priebehu roka 2015 popravili po celom svete najmenej 1634 ľudí. Rok predtým organizácia zaznamenala 1061 popravených.

Správa Amnesty nezahŕňa údaje z Číny, kde sú informácie o popravách považované za štátne tajomstvo.

Generálny tajomník AI Salil Shetty však v utorok odhadol, že počet vykonaných rozsudkov smrti v Číne je približne rovnaký, ako v celom zvyšku sveta dovedna.

V roku 2015 zrušili trest smrti ďalšie štyri krajiny. Počet štátov zakazujúcich popravy tak vzrástol na 102, uvádza správa AI. "Celkový trend je veľmi jasný. Viac ako polovica krajín sveta zrušila trest smrti," uviedol Salil Shetty.

Najviac rozsudkov smrti vlani vykonali Irán (977), Pakistan (326) a Saudská Arábia (158). Vo všetkých troch štátoch pritom popravili viac ľudí než v predchádzajúcich rokoch, píše sa v správe AI. V prípade Saudskej Arábie toto číslo vzrástlo až o 76 percent.