Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Amnesty International: Sýrska vláda spáchala zločiny proti ľudskosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Bebeto Matthews

Amnesty vyzvala všetky štáty, aby pomohli OSN pri vyšetrovaní a stíhaní zodpovedných osôb.

Bejrút 13. novembra (TASR) - Organizácia Amnesty International (AI) obvinila jednotky sýrskej vlády z páchania zločinov proti ľudskosti. Podľa AI sa dajú týmto pojmom označiť obliehania civilných oblastí, nezákonné zabíjanie, nútené vysídľovanie a odsudzovanie tisícov ľudí na život v hrozných podmienkach.

Amnesty vo svojej novej správe zaznamenala takéto zločiny, ktorých sa dopúšťali sily verné sýrskej vláde, od augusta 2016 do marca 2017 v šiestich oblastiach v blízkosti Damasku, rovnako ako v mestách Aleppo, Idlib a Homs.

"Zatiaľ čo podľa sýrskej vlády šlo o zničenie opozičných bojovníkov, výsledkom ich bezcitnej taktiky v zmysle 'vzdaj sa alebo hladuj' bola katastrofálna kombinácia obliehania a bombardovania," uviedol Philip Luther, riaditeľ AI pre Blízky východ a severnú Afriku.

Ďalej dodal, že v rámci ofenzívy sýrskych vládnych síl sa civilisti stávali obeťami "rozsiahlych a systematických útokov v rozsahu zločinov proti ľudskosti".

Amnesty vyzvala všetky štáty, aby pomohli OSN pri vyšetrovaní a stíhaní zodpovedných osôb.

Nezákonného obliehania civilistov sa podľa AI dopúšťajú aj ozbrojené opozičné skupiny, hoci "v menšej miere" než provládne sily.

Správa AI je založená na rozhovoroch so 134 ľuďmi vykonanými od apríla do septembra 2017. Medzi respondentmi boli aj obyvatelia, ktorí prežili vysídlenie, obliehanie a útoky, ďalej humanitárni pracovníci, odborníci, novinári a pracovníci OSN.

AI tiež preskúmala videozáznamy a analyzovala satelitné snímky, aby tak tieto svedectvá potvrdila.