Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Amnesty International varuje Maďarsko pre porušovanie práv utečencov

Na archívnej snímke migranti. Foto: TASR/AP

Organizácia vyzvala Maďarsko, aby prijalo zodpovednosť za porušenia ľudských práv.

Budapešť 8. októbra (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Amnesty International adresovala žiadosť ministrom Európskej únie, ktorí sa dnes stretávajú v Luxemburgu a rokujú o súčasnej kríze, aby predtým, než udrie zima, ochránili ľudí na úteku sprístupnením bezpečných a legálnych ciest. Organizácia zároveň vyzvala Maďarsko, aby prijalo zodpovednosť za porušenia ľudských práv. TASR o tom informovala Lucia Bernátová, koordinátorka kampaní Amnesty International Slovensko.

Amnesty vydala správu, v ktorej informuje, že maďarská vláda investovala viac než 100 milión eur do vybudovania plotov a do hraničných kontrol za účelom zabrániť ľudom na úteku či migrantom a migrantkám, aby vstúpili do krajiny. Toto číslo je trojnásobkom toho, koľko financií ide ročne na prijímanie žiadateľov o azyl.

Správa s názvom "Za plotom" tiež upozorňuje, že drakonické opatrenia Maďarska, ktorých cieľom je kontrola hraníc, opakovane porušujú medzinárodné právo.

Aby zabránili ďalšiemu zhoršeniu ľudskoprávnej situácie v Maďarsku, štáty a inštitúcie EÚ by mali aktivovať tzv. preventívny mechanizmus, na ktorý odkazuje čl. 7 Lisabonskej zmluvy. Vďaka tomuto mechanizmu môže Európska rada varovať členský štát v prípadoch, keď existuje "jasné riziko vážneho porušenia" rešpektovania právneho štátu a ľudských práv.

"Európska únia má právomoc začať formálnu diskusiu s Maďarskom o tom, ako sa správa k ľuďom na úteku a k migrantom a migrantkám. EÚ môže jasne povedať 'stačilo' tým krajinám, ktoré porušujú európske a medzinárodné právo. Musí to však urobiť prv než bude neskoro," povedala Iverna McGowanová, zastupujúca riaditeľka kancelárie Amnesty International pre európske inštitúcie.

Správa tiež ukazuje na obrovské rozdiely v množstve financií určených pre antiimigračné opatrenia v porovnaní s rozpočtom na proces vybavovania žiadostí o azyl. Okolo 98 miliónov eur sa investovalo do plotu na maďarsko-srbských hraniciach – takmer trikrát viac, než je 27,5-miliónový rozpočet Úradu pre imigráciu a národnosti na rok 2015.

"Bolo by múdrejšie, keby tieto peniaze boli investované do záchrany životov a zlepšenia vyhliadok na budúcnosť. Je najvyšší čas, aby členské štáty EÚ okamžite investovali do koordinovaných riešení," povedal programový riaditeľ Amnesty International pre Európu a strednú Áziu John Dalhuisen.