Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Amnesty International žiada vyšetrovanie osôb zodpovedných za vojnu

Majitelia domu a ich susedia odpratávajú zo svojho domu trosky, ktoré zničila ruská raketa v obci Maxymilianivka na Ukrajine v utorok 21. februára 2023. Foto: TASR/AP

Od začiatku invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 sa moskovské sily podľa Amnesty International dopustili vojnových zločinov a ďalších porušení humanitárneho medzinárodného práva.

Berlín 22. februára (TASR) - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v stredu vyzvala, aby osoby zodpovedné za ruskú inváziu na Ukrajinu čelili právnym dôsledkom. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Od začiatku invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 sa moskovské sily podľa AI dopustili vojnových zločinov a ďalších porušení humanitárneho medzinárodného práva.

"Medzinárodné spoločenstvo by malo urobiť všetko pre to, aby osoby zodpovedné za zločiny boli podľa medzinárodného práva postavené pred súd," uviedol vo vyhlásení Markus Beeko, generálny tajomník AI v Nemecku. "Zahŕňa to aj vyšetrovanie vysokopostavených vojenských veliteľov a civilných predstaviteľov," dodal.

Samotná invázia bola aktom agresie v rozpore s medzinárodným právom, ktorý vyvolal katastrofu v oblasti ľudských práv, uviedla organizácia so sídlom v Londýne. Obyvatelia Ukrajiny zažili počas uplynulých 12 mesiacov nepredstaviteľné hrôzy, povedal Beeko. Ide napríklad o mimosúdne popravy, sexuálne a rodovo podmienené násilie, útoky na civilnú infraštruktúru a obydlia, deportácie civilistov a zabíjanie vo veľkom rozsahu pri ostreľovaní miest.

"Zaslúžia si spravodlivosť a odškodnenie za fyzické, psychické a ekonomické utrpenie, ktoré im spôsobil (ruský prezident) Vladimir Putin a ruské vojská. Medzinárodné spoločenstvo má povinnosť brať páchateľov na zodpovednosť," zakončil.