Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Amnesty: Maďarsko v oblasti ľudských práv zaostáva v regióne najviac

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Bebeto Matthews

Amnesty v správe viackrát spomenula prípad Sýrčana žijúceho na Cypre.

Budapešť 23. februára (TASR) - Maďarsko sa v správe o porušovaní ľudských práv vo svete, ktorú zverejnila organizácia Amnesty International (AI), spomína viac než v minulých rokoch. Podľa agentúry MTI na to upozornila v Budapešti riaditeľka AI Maďarsko Júlia Ivánová, podľa ktorej výkon Maďarska v oblasti ľudských práv je trpkým sklamaním - je jedným z najslabších v európskom regióne.

"Najzávažnejšie výhrady AI voči Maďarsku sa týkajú utečencov a žiadateľov o azyl. Maďarsko už roky robí všetko pre to, aby tí, čo utekajú pred vojnami a prenasledovaním, nedostali žiadnu ochranu," povedala Ivánová.

Ďalším problémom v Maďarsku je podľa jej slov zavedenie sporného štatútu protiteroristickej hrozby, tlak vlády vyvíjaný na občianske organizácie, situácia slobody tlače a názoru, diskriminácia Rómov a porušovanie práv utečencov či migrantov.

Amnesty v správe viackrát spomenula prípad Sýrčana žijúceho na Cypre, ktorého súd v Segedíne v prvostupňovom konaní 30. novembra 2016 uznal za vinného z teroristického činu a uložil mu desaťročný trest odňatia slobody. Obžalovaný ako účastník masových nepokojov pri hraničných zábranách ilegálne prekročil štátnu hranicu a spáchal násilný trestný čin namierený proti policajtom, čo je v zmysle platných maďarských právnych noriem teroristickým aktom.

Podľa AI tento súdny proces svedčí o mylnom aplikovaní skutku teroristického činu, ako aj o snahe maďarskej vlády spájať teroristov so žiadateľmi o azyl. K tejto situácii prispela aj novela maďarskej ústavy, ktorá zaviedla nejasný a demokratickými prostriedkami ťažko kontrolovateľný štatút teroristickej hrozby.

Správa organizácie Amnesty International zdôrazňuje, že Maďarsko aj naďalej obmedzuje vstup utečencov a žiadateľov o azyl na svoje územie, pričom tisíce ľudí trestne stíha za ilegálne prekročenie hraničných zábran.

AI zaradila maďarského premiéra Viktora Orbána medzi lídrov šíriacich "jedovatú agendu", ktorá z ľudských bytostí robí "lovecké psy a obetných baránkov" a dehumanizuje celé skupiny ľudí. Ďalšími takými politikmi sú podľa Amnesty americký prezident Donald Trump, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan či filipínsky prezident Rodrigo Duterte.

Fidesz: Amnesty je organizáciou na strane migrantov - jej útok sa dal čakať



Amnesty International (AI) je jednou z organizácií, ktoré stoja na strane migrantov, sú financované americkým finančníkom Georgeom Sorosom a už viackrát zaútočili na maďarskú prisťahovaleckú politiku. V reakcii na dnes zverejnenú správu AI to dnes v Budapešti povedal komunikačný riaditeľ maďarskej vládnej strany Fidesz Balázs Hidvéghi.

Podľa agentúry MTI Hidvéghi konštatoval, že útok AI sa dal čakať, pretože maďarský parlament práve začal rokovať o návrhu na ďalšie právne sprísnenie ochrany hraníc, ktorého súčasťou je zadržiavanie žiadateľov o azyl.

"Tento návrh podporíme aj v prípade, že sa budeme musieť vzoprieť aktivitám bohato financovaných medzinárodných organizácií, ktoré sa pokúšajú ovplyvniť maďarskú prisťahovaleckú politiku, ako to bolo aj v terajšom prípade Amnesty International," zdôraznil predstaviteľ Fideszu.

Maďarsko sa v správe o porušovaní ľudských práv vo svete, ktorú dnes zverejnila Amnesty, spomína viac než v minulých rokoch. Riaditeľka AI Maďarsko Júlia Ivánová povedala, že výkon Maďarska v oblasti ľudských práv je trpkým sklamaním - je jedným z najslabších v európskom regióne.

"Najzávažnejšie výhrady AI voči Maďarsku sa týkajú utečencov a žiadateľov o azyl. Maďarsko už roky robí všetko pre to, aby tí, čo utekajú pred vojnami a prenasledovaním, nedostali žiadnu ochranu," povedala Ivánová.