Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Amnesty: Najviac na svete popravuje Čína. USA vypadli z prvej päťky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

AI odhaduje, že vlani - tak ako po iné roky - popravili len v Číne niekoľko tisíc ľudí, zatiaľ čo v ďalších 23 krajinách ich bolo najmenej 1032. V roku 2015 AI zaznamenala 1634 popráv v 25 krajinách.

Londýn 11. apríla (TASR) - V Číne sa naďalej popraví každý rok viac ľudí než vo zvyšku sveta dohromady. Presný počet takto usmrtených ľudí však nie je známy, konštatuje ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v dnes zverejnenej správe o popravách vo svete za rok 2016.

AI odhaduje, že vlani - tak ako po iné roky - popravili len v Číne niekoľko tisíc ľudí, zatiaľ čo v ďalších 23 krajinách ich bolo najmenej 1032. V roku 2015 AI zaznamenala 1634 popráv v 25 krajinách.

Odhady sú pritom v rozpore s oficiálnymi údajmi čínskych úradov, podľa ktorých bolo v rokoch 2014-2016 popravených 85 ľudí.

Vlastné vyšetrovanie AI založené na informáciách miestnych médií pritom ukázalo, že v uvedenom období sa uskutočnilo najmenej 931 popráv.

V Číne hrozí poprava za 46 trestných činov. Najčastejšie sa takto trestajú vražda (57 percent), lúpež (23 percent) a činy súvisiace s drogami (13 percent).

"Nedá sa žiadnym spôsobom zistiť, či počet popráv v Číne rastie alebo klesá," citovala agentúra DPA regionálneho riaditeľa AI pre východnú Áziu Nicholasa Bequelina, hoci čínska vláda podľa neho tvrdí, že sa popravuje menej ľudí. Bequelin vyzval vládu, aby zverejnila všetky údaje.

V globálnom meradle nevykonáva trest smrti 141 krajín. Okrem Číny sa vlani najčastejšie popravovalo v Iráne, Saudskej Arábii, Iraku a Pakistane - v týchto štyroch krajinách sa uskutočnilo 87 percent všetkých popráv.

Ešte v roku 1997 vykonávalo popravy 40 krajín. Vlani ich obnovili Bielorusko (po 17 mesiacoch), Botswana, Nigéria a palestínske orgány; naopak Čad, India, Jordánsko, Omán a Spojené arabské emiráty, ktoré ich vykonali v roku 2015, nehlásili vlani nijaké popravy.

Prvýkrát od roku 2006 sa USA nenachádzajú v prvej päťke krajín s najväčším počtom popráv. Tentoraz sa umiestnili siedme za Egyptom, pričom vlaňajších 20 popráv v USA je najnižší počet od roku 1991.

V roku 2016 Amnesty International zaznamenala 3117 trestov smrti v 55 krajinách, čo je výrazný nárast v porovnaní s rokom 2015 (1998 rozsudkov v 61 krajinách). Koncom minulého roka sa v celách smrti nachádzalo najmenej 18.848 ľudí. Verejné popravy boli vykonané v Iráne (najmenej 33) a Severnej Kórei.

Amnesty Internetional oficiálne monitoruje popravy vo svete už 40 rokov. Kompletná správa za rok 2016 v angličtine je na adrese https://www.amnesty.org/en/documents/act50/5740/2017/en/

USA po rokoch znížili počet popráv, ale nemusí to trvať dlho



Spojené štáty americké po prvý raz od roku 2006 nie sú medzi piatimi krajinami, ktoré vykonali najviac trestov smrti. Toto zlepšenie však môže byť len krátkodobé. O niekoľko dní plánujú vykonať osem popráv za desať dní.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v novozverejnenej správe o popravách vo svete za rok 2016 uviedla, že USA vykonali vlani 20 popráv, čo je o osem menej než v roku 2015 a zároveň najmenej od roku 1991.

V roku 2016 vykonalo popravu päť amerických štátov – o jeden menej v porovnaní s rokom 2015. Išlo o štáty Alabama (2), Florida (1), Georgia (9), Missouri (1) a Texas (7).

Najviac popráv (80 percent) vykonali v štátoch Georgia a Texas. V Georgii sa počet popráv v porovnaní s predchádzajúcim rokom takmer zdvojnásobil (z 5 na 9), naopak v Texase sa znížil o takmer polovicu (z 13 na 7).

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Znížil sa nielen počet vykonaných popráv, ale aj počet udelených trestov smrti – z 52 v roku 2015 na 32 v roku 2016, čo je najnižšie zaznamenané číslo od roku 1973.

"Je to jasný znak toho, že sudcovia, prokurátori a súdne poroty sa obracajú chrbtom k trestu smrti ako spôsobu vykonávania spravodlivosti," uvádza v správe AI. Organizácia ale zároveň upozorňuje, že 2 832 ľudí v USA stále čaká na výkon trestu smrti. Dodáva, že vlaňajší pokles v počte popráv nemusel byť úplne cielený.

"Hoci sa diskusia jasne posúva, pokles popráv bol čiastočne spôsobený súdnymi procesmi týkajúcimi sa pravidiel používania smrtiacich injekcií a ťažkosťami so zabezpečením chemikálií v niektorých štátoch. Vyriešenie niektorých týchto sporov môže v roku 2017 opäť zvýšiť počet popráv, a to hneď v apríli v štáte Arkasas," uvádza sa v správe.

Arkansas plánuje 17.-27. apríla popraviť osem ľudí odsúdených na smrť za vraždy a znásilnenia. Ponáhľa sa, pretože koncom mesiaca exspiruje sedatívum, ktoré je jednou zo zložiek smrtiacich injekcií, ktoré má štát v zásobe. Arkansas pritom nevykonal popravu od roku 2005.

"Čeliac exspirácii zásob kontroverzného sedatíva štát Arkansas plánuje popraviť osem mužov počas desiatich dní. Takéto tempo je v nedávnej histórii USA nevídané a kritizujú ho právnici aj bývalí zamestnanci väzníc," uviedla americká verejnoprávna rozhlasová stanica NPR.

Guvernér Arkansasu Asa Hutchinson pre NPR povedal, že popravy nariadil, aby si splnil povinnosť, ktorou je uskutočniť právoplatné tresty uložené sudcami.

"Využívanie trestu smrti je v USA na najnižšej úrovni od začiatku 90. rokov minulého storočia. Musíme však bojovať, aby sme to tak udržali. Popravy sa môžu v roku 2017 vrátiť ako odplata. Šokujúci počet popráv naplánovaných na desaťdňové obdobie v apríli v Arkansase je jasným príkladom toho, ako rýchlo sa môže obraz zmeniť," upozornil generálny tajomník AI Salil Shetty.